Punoletstvo 5. oktobra

Pre ravno 18 godina, 5. oktobra 2000. godine, veliki protesti u Beogradu srušili su sa vlasti autokratski režim Slobodana Miloševića i Socijalističke partije Srbije i oživotvorili pobedu demokratske opozicije Srbije i njenog predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice na izborima od 24. septembra te godine, otvarajući time novo poglavlje u istoriji Srbije i utirući put demokratskim promenama u srpskom društvu.

Sve ideje velike demokratske revolucije koja se zbila 5. oktobra, oslanjajući se na ogroman entuzijazam građana Srbije, vrlo brzo su pokopane (ne)činjenjem nove vlasti DOS-a, najpre, odbijanjem Vlade Srbije na čelu sa Zoranom Đinđićem da na predlog Nenada Čanka zabrani delovanje SPS i SRS i njihovih satelitskih stranaka, a zatim izborom Aleksandra Vlahovića za ministra privrede i privatizacije u toj vladi koja je, umesto vaučerske tranzicije po ugledu na Češku, Poljsku i Sloveniju, sprovela kriminalnu privatizaciju društvenih preduzeća i time otvorila prostor za duboke socijalno-ekonomske suprotnosti u zemlji.

Ideje demokratske revolucije izneverio je i tadašnji predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica, najpre sprečavanjem oživotvorenja 6. oktobra u smislu obračuna sa nosiocima prethodne vlasti i lustracije kompromitovanih ličnosti Miloševićevog režima, a zatim koketiranjem sa starim snagama u srpskom društvu, što je, u krajnjoj liniji, rezultiralo dolaskom na vlast u zemlji konzervativne Srpske napredne stranke sa nesagledivim posledicama na polju rušenja univerzalnih ljudskih vrednosti i vraćanja društvenih performansi 90-ih godina na planu razvoja društva, ekonomije i uskraćivanja osnovnih sloboda i prava građana.


Podsećamo, građani Vranja dali su značajan doprinos u događanjima pre i za vreme 5. oktobra, protestujući svakodnevno protiv izborne krađe i pokušaja tadašnjeg režima da na silu izmeni izborne rezultate i spreči demokratske promene u zemlji.

Najnovije vesti

ZutoCvece