PSG: Vladajuća većina se uzdržala od poštovanja zakona

Povodom dešavanja na 20. sednici Skupštine grada Vranja oglasio se i vranjski odbor Pokret slobodniih građana (PSG), ocenom da se na skupu desio “veoma opasan presedan, kada skupštinska većina nije verifikovala odbornički mandat Igoru Andonovu iz SDS-a”.

- Iako su za verifikaciju odborničkog mandata odbornika Andonova bili ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, što je konstatovala i sama verifikaciona komisija, suprotno Zakonu o lokalnim izborima, skupštinska većina, koju od danas i formalno čine i odbornici Socijalističke partije Srbije, se "uzdržala" od sprovođenja zakona. Iako Skupština grada predstavlja najviše predstavničko telo građana Vranja, ipak i za nju važe ograničenja koja nameće Ustav i zakoni Republike Srbije - ocenjuje se u saopštenju.

PSG naglašava da valja pomenuti i pravni presedan za ovakav slučaj, tačnije verifikovanje mandata odbornice Bojane Veličkov, nakon, takođe, ostavke na funkciju zamenice gradonačelnika, pre, bezmalo, četiri godine.

- Pored očigledne nelegalnosti ovakve odluke, ona je i nelegitimna u odnosu na osnovne postulate parlamentarne demokratije, obzirom da je odbornik Andonov mandat odbornika dobio na lokalnim izborima, baš kao i svi odbornici koji nisu glasali za verifikaciju istog, te da predstavlja suverenog nosioca izborne volje reprezentativnog dela stanovnika grada Vranja . kažu u PSG. 

Na kraju, Pokret slobodnih građana, kao politička organizacija koja u svojim osnovnim postulatima ima poštovanje načela pravne države i parlamentarne demokratije, najoštrije u saopštenju osuđuje samovolju skupštinske većine i očekuje reakciju vladajućeg režima u gradu (u suprotnom, očekuje reakciju Upravnog suda) i pozdravlja odluku svih demokratskih snaga u lokalnoj Skupštini da ne učestvuju u njenom radu, do ispravljanja ove nelegalne i nelegitimne odluke.

Saopštenje je potpisano sa Pokret slobonih građana Vranja.  

Najnovije vesti

Vranje SADI drveće!!!!!! »

Sasvim neočekivano i iznebuha, ogoljeno Vranje potpuno ruinirane životne sredine puključilo se u sasvim suprotnoj akciji...

KORONA NA JUGU: Dalje smirivanje »

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 397 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 91 je poziti...
ZutoCvece