PRVONEK: Obnova crkve stare 233 godine

Crkveni odbor Pravoslavne opštine Vranjska Banja započeo je obnovu crkve u selu Prvoneku koja je sagrađena 1786. godine, u drugoj polovini 18. stoleća.

Pod rukovodstvom članova Crkvenog odbora u Vranjskoj Banji i banjskih sveštenika oca Bobana i oca Marka, a sa blagoslovom vladike vranjskog Pahomija, angažovani radnici proveli su 11 dana na radu na obnovi ovog pravoslavnog hrama od kulturno-istorijskog značaja, očistivši u prvoj fazi obnove rastinje, šipražje i drveće u porti prvonečke crkve.

- Crkva u Prvoneku je dosta propala, od žbunja i drveća nije se gotovo ni videla, pa je prvi posao bilo čišćenje porte od svakojakog rastinja. Sledeća faza u obnovi ovog pravoslavnog hrama je rekonstrukcija krova, jer je sa postojećim crkva ugrožena od atmosferskih padavina - najavili su članovi Crkvenog odbora.

Članovi CO i sveštenici u Vranjskoj Banji zahvalni su na pomoći i podršci predsedniku MZ Prvonek Saši Stankoviću, upravniku Okružnog zatvora Dejanu Kostiću, kao i predstavnicima lokalnih vlasti u Vranju i Vranjskoj Banji.

Crkveni odbor Pravoslavne opštine Vranjska Banja, međutim, ne razume zašto je bivši predsednik MZ Prvonek Ljubiša Stojković opstruirao početak radova na obnovi pravoslavnog hrama u Prvoneku.

- Ponašao se tako da je bio nezadovoljan stanjem crkve, a kad su počeli radovi, promenio je ploču, nagovarajući malobrojne meštane da ne treba da se sređuju ni porta ni prvonečka crkva - pričaju u CO.

S. K.

Najnovije vesti

Vučić DOLETEO u Vranje (VIDEO) »

Predsednik Srbije doleteo je helikopterom u Vranje oko 18 časova, na svečano otvaranje renoviranog pozorišta "Bora Stank...
Sajam Zaposljavanja