Promocija pravoslavne kulturne baštine

U Biblioteci "Bora Stanković" u Vranju održana je svečana promocija "Kataloga stare i retke knjige u fondovima manastirskih biblioteka i crkava u Eparhiji Vranjskoj", kojim je predstavljeno pravoslavno kulturno blago Eparhije.

Katalog je rezultat ostvarenja opšteg cilja projekta "Sačuvajmo pravoslavnu kulturnu baštinu očuvanjem crkvenih starih i retkih knjiga pre 1867. godine".

Mirjana Tomašević, rukovodilac Projekta i urednik Kataloga, izjavila je da prikupljanje starih i retkih crkvenih knjiga ima za cilj njihovo očuvanje kao tekovinu našeg postojanja kroz vekove.

- Katalog je rezultat obilaska 11 manastira i 36 crkava našeg projektnog tima. Zahvalnost dugujemo Ministarstvu kulture i informisanja, a nadamo se i nastavku saradnje i podrške njegovog preosveštenstva episkopa vranjskog Pahomija, kao i gradske biblioteke.

Sanja Bundalo, jedan od članova projektnog tima koji je sedam meseci radio na terenu, kaže da je popisivana stara i retka knjiga, a u centralni registar uvrštene samo one od 1867.

- Najbrojnije među njima su bogoslužbene i crkvene knjige: jevanđelja, apostoli, služavnici, dnevnici i drugi. Većina knjiga je iz Rusije, a najzastupljenije štamparije u Moskvi, Petrogradu i Kijevu. Najbrojnije i najočuvanije su knjige iz 19. veka.

Autori projekta i kataloga su Sanja Bundalo, Snežana Jovanović, Nebojša Antić i Mirjana Tomašević kao rukovodilac projekta i urednik kataloga.

Najnovije vesti

DRMALO od Larise do Vranja »

U sredu se oko 14 časova u Vranju, a naročito na višim spratovima, osetilo jako ljuljanje, zemljotres koji je uznemirio...
ZutoCvece