Promena ulica u Vranju: Komunisti protiv komunista

Skupština Grada Vranja na svom zasedanju u četvrtak 29. aprila izmenila je nazive pet ulica u centru Vranja i «krstila» jednu novu pored ritejl parka «Zona».

Ulica 29. novembra, koja je bila posvećena datumu održavanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), simbola tzv. avnojevskih granica među republikama bivše Jugoslavije, promenjena je u ulicu Heroja sa Košara, vojnika Vojske SRJ koji su herojski i požrtvovano branili državnu granicu s Albanijom 1999. godine.

Ulica Moše Pijade se više neće zvati prema revolucionaru i komunisti, saborcu Josipa Broza Tita, već će poneti naziv ulica Milunke Savić, ratnici srpske vojske u Velikom ratu.

Ulica Matije Gupca, posvećena voći seljačke bune u Hrvatskoj iz 1577. godine, sada će se zvati ulica Kralja Aleksandra Karađorđevića.

Lenjinova u naselju Češalj neće se više zvati po vođi Oktobarske socijalističke revolucije u Rusiji, već je imenovana kao ulica Dr Dimitrija Jovčića, verovatno zato što se završava ispred Zdravstvenog centra u Vranju.

Bulevar Pariske komune biće bulevar Nikole Tesle, prvu socijalističku revoluciju su gradski funkcioneri prebacili u istoriju i zaborav, a sada će se taj bulevar zvati po najvećem srpskom naučniku, istraživaču električne energije.

Bulevar «omrznutog» AVNOJ-a zamenjen je imenom Patrijarha Pavla, sveca koji je hodao i savetovao svoj narod rečima «Budimo ljudi, iako smo Srbi».

Konačno, gradska skupština je kumovala imenu nove ulice, one koja prolazi pored ritejl parka «Zona» i koja će se zvati Praška, po rodnom mestu i sedištu investitora.

Zanimljivo je i indikativno na neki način da je gradska vlast odbila da prihvati predlog lokalnog novinara da sadašnja Praška ulica ponese naziv ulica Zlatnog Praga, a trg ispred «Zone» Vranjske namjesti.

Ko je kriv vranjskim vlastodršcima kad ne znaju češki!?

NIV

Komentari

Lepo

Zivim u ulici Djure Salaja to je Titov krojac i narodni heroj iz drugog svetakog rata inace Hrvat a u toj ulici je ziveo profesor dr Srboljub Dj. Stamenkovic istaknuti naucni radnik i dugogodisnji dekan geografskog fakulteta u Beogradu, covek koji je puno dao za ovaj grad i ostavio puno naucnih radova...smatram da ulica treba da nosi njegovo ime jer je to svakako zasluzio...e sad neka gradski oci razmisle o tome.

У праву си. Иницијатива сад.

Komunizam, antifasisticka borba sve je to deo proslosti ne samo nase nego i svetske. Sasvim je nepotrebno menjati nazive ulica, da li time brusemo i nase ucesce u datim proslim vremenima, pa naravno da ne. Nazivi treba da ostanu da nas podsecaju na sve sto je bilo. I generalno, koji je to trend da se sve sto ima veze sa Drugim Svetskim Ratom polagano brisemo i menjamo?Cak ni Prvi Svetski ne zovemo vise tako nego Veliki Rat.

Menjati nazive, do poslednje ulice čiji naziv asocira na komunizam. Kao što je srednji vek bio mračan za evropljane, tako je komunistička era bila još mračnija za narod na ovim prostorima.

Bravo.

E sad koliko para i vremena treba da se promene dokumentia. Vozačka, saobraćajna, lična karta, zdravstvena knjižica. pasoš itd.O tome niko ne razmišlja.

Bravo,za komentar!

To je sve o trosku drzave ne brinite, do usteka dokumenta ne treba nista menjati.

To je sve o trosku drzave ne brinite, do usteka dokumenta ne treba nista menjati.

To je sve o trosku drzave ne brinite, do isteka dokumenata ne treba nista menjati.

To je sve o trosku drzave ne brinite, do isteka dokumenata ne treba nista menjati.

Mora da se menja to sto imamo jer nema se plana i projekta tj ideje za prosirenje i izgradnje neovih ulica pa zato moramo da menjamo staro za novo i tpkamo samo u mesto.
A nema se mesta za spomenik novi kao u Bg pa mora da se menja to sto se ima.Pukli ste narode samo tako...

Mene malo sramota.. sta su skrivili lenjin, avnoj, pariske komune.. gluposti...

Kod Lenjina i takvih bi bio 20 godina u Sibirskom gulagu jer imaš kompjuter, kucaš komentare i predstavljaš buržuaziju. Pročitaj neku knjigu, obrazuj se pa nećeš da postavljaš takva glupa pitanja...

Zašto mi običan prost narod nismo obavešteni šta radi gradska vlast? Npr kada su glasanja...?? Kolke će pare da uzmu sad za prepravljanje dokumenata? Uredu smetaju Vam komunisti i sve vezano za komunizam ali ajde sad kad već dižete ruke da glasate za promene podignite ruke i da ljudima platite nova dokumenta! Samo jedna reč opisuje sns mafiju SLEPCI.

Najnovije vesti

ZutoCvece