PREŠEVO: Počinje najoštrija BORBA ZA VLAST

Sada je sve izvesno: vanredni parlamentarni izbori u Preševu biće održani 24. decembra, jer je akt o tome potpisala Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Opštinska izborna komisija, čije se formiranje očekuje, s obzirom na trenutnu političku klimu i broj aktera u izbornoj utakmici, imaće posla kao nikada do sada.

Ono što je u ovom trenutku sasvim izvesno jeste da će na glasačkom listiću u Preševu biti najmanje devet političkih partija, pokreta i grupa građana.

To su, po azbučnom redu: Alternativa za promene (AZP) Šćiprima Arifija, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, Demokratska unija Albanaca (DUA) Rahmi Zuljfijua, Demokratska Unija Doline (DUD) Skendera Destanija, Pokret za demokratski progres (PDP) Jonuza Musliua i Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija.

Na izbornu crtu, pred oko 37.000 birača, u borbu za raspodelu 38 mesta u lokalnom parlamentu, stali su već poznati akteri.

Na glasačkom listiću biće i političke organizacije čije je formiranje pri kraju: PINOK – stranka za nacionalnu integraciju i reformu opštine, iza koje stoji Valjon Arifi i Pokret za reforme (PZP) - otcepljeno krilo DPA, na čijem je čelu Sami Salihi.

 

Na poslednjim lokalnim izborima 24. aprila, sa 32,56 odsto glasova, najviše mandata - 14, osvojila je DPA, partija tada aktuelnog predsednika opštine Ragmija Mustafe.

 

Na drugom mestu sa 11 mandata bila je tada tek formirana Alternativa za promene Šćiprima Arifija, inače nemačkog Albanca, a na trećem sa 10 mandata PDD, partija Rize Halimija. 

Bez obzira što je pobednik izbora bio Ragmi Mustafa, na opšte iznenađenje, inicijativom Rize Halimija, lokalnu vlast su, sa 21 od 38 mandata, formirale AZP i PDD.

Mesto predsednika opštine pripalo je 38-godišnjem Šćiprimu Arifiju, a predsednika Skupštine opštine Arditi Sinani, kandidatkinji Partije za demokratsko delovanje.

Nova koalicija nije izdržala ni godinu dana: marta ove godine, Riza Halimi je pocepao Ragmijevu DPA, pa je sa „otpadnicima“ i dve preostale partije, formirao novu lokalnu vlast sa Arditom Sinani na čelu.

Međutim, ni ova „labava“ koalicija nije dugo izdržala: kako se lokalna Skupština nije sastala u zakonskom roku, Vlada Srbije je 14. septembra raspustila lokalni parlament, a sada su raspisani i novi izbori.

Sudeći po opštoj trenutnoj političkoj klimi, i ovoga puta će mrtva trka za skupštinsku prevlast i mesto predsednika opštine voditi između partija koje predvode Šćiprim Arifi, Ragmi Mustafa i Riza Halimi.

R. Irić

Najnovije vesti

Ljajić SPUŠTA RAMPU za Bosketa »

Iako je po mnogim predviđanjima Dragan Stevanović Boske već viđen u Vladi Srbije, na mestu ministra turizma, ili čak pri...

I Mice sit i ovce na broju »

Iako je priželjkivao novi mandat u Gradskom veću Miroljub doktor Stanković defakto će morati da se zadovolji novim radni...
ZutoCvece