PREŠEVO: Na pragu vanredni lokalni izbori

U ovom trenutku sasvim je izvesno da predsednica opštine Preševo Ardita Sinani (PDD) i predsednik Skupštine Sami Salihu (otcepljeno krilo DPA) nemaju podršku većine od 38 odbornika, tako da oni na tim funkcijama najverovatnije broje poslednje dane.

Kako je najavljeno, opozicija, koju čine Alternativa za promene (AP) Šćiprima Arifija i izvorno jezgro Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, početkom nedelje predaće predsedniku skupštine zahtev za sazivanje vanredne sednice SO.

Ovu inicijativu će, kako je Statutom opštine predviđeno, podržati najmanje jedna trećina, odnosno13 od 38 odbornika.

Ukoliko sednica bude održana u zakonskom roku od 15 dana, nova skupštinska većina izglasaće nepoverenje predsednici opštine i predsedniku skupštine.

Ukoliko se to ne dogodi u zakonskom roku, odmah po isteku 15 dana od predaje inicijative, opozicija će zakazati vanrednu sednicu SO na kojoj će smeniti dvoje čelnih ljudi lokalne vlasti u Preševu.

Tim činom će početi da teče rok od 60 dana, do kada se u Preševu moraju održati vanredni lokalni izbori, do kojih je dvema opozicionim strankama jako stalo.

Podseđanja radi, posle lokalnih izbora 24. aprila prošle godine, lokalnu vlast u Preševu formirali Alternativa za promene (AP) sa 11 i Partija za demokratsko delovanje (PDD) sa 10 mandata.

Ta koalicija je pala s vlasti marta ove godine, kada su novu skupštinsku većinu od 22 odbornika formirali PDD Rize Halimija, odcepljeno krilo DPA sa Sami Saluhuom, DUD Snkendera Destanija i DUA Rahmi Zuljfijua.

Ova vlast je trajala samo tri meseca, a glavni razlog za njen tako brzi pad jeste povratak u DPA i nazad u opoziciju jednog dela odbornika koji su se u međuvremenu „predomislili“.

Mustafa traži podršku za smenu vlasti u Preševu

Po kalendaru izbornih radnji, vanredne lokalne izbore u Preševu treba očekivati početkom oktobra.

Poslednja sednica lokalnog parlamenta, zakazana za pre desetak dana, nije održana zbog nedostatka kvoruma, tako da lokalna vlast funkcioniše samo na papiru, a politička situacija je dostigla tačku ključanja.

R. Irić

Najnovije vesti

Ljajić SPUŠTA RAMPU za Bosketa »

Iako je po mnogim predviđanjima Dragan Stevanović Boske već viđen u Vladi Srbije, na mestu ministra turizma, ili čak pri...

I Mice sit i ovce na broju »

Iako je priželjkivao novi mandat u Gradskom veću Miroljub doktor Stanković defakto će morati da se zadovolji novim radni...
ZutoCvece