Pravosuđe i mediji - izazovi vanrednog stanja

U doba vanrednog stanja sve vrednosti i parametri nezavisnosti i slobode institucija bivaju ograničene ako se Ustav iskoristi za ograničavanje sloboda i prava, čulo se na još jednom predavanju u ovkiru projekta „Jačanje kapaciteta za vladavinu prava - jug Srbije". koje je održano u okviru obuke za praćenje reforme pravosuđa-jug Srbije u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Odbora za ljudska prava Niš

- Iako je Ustavom garantovana sloboda izražavanja i sloboda medija, svedoci smo da se uprkos upozoravanjima međunarodnih institucija i novinarskih udruženja situacija pogoršava a u ovakvim vremenima i eskalira. Nezavisni novinari i mediji pred pravosuđem su u velikom izazovu, kako ostati nezavistan i sačuvati ugled pred čitaocima, pratiocima, sa stalnom etiketom nekoga ko iznosi laži i širi paniku - rekao je na skupu Aleksandar Stankov, zamenik glavnog urednika Južnih Vesti.

On je naglasio da nezavisni novinari bivaju u ovim vremenima vanrednog stanja “žrtveno jagnje” pravosuđa koje je pod pritiskom da isporuči krivca za širenje panike i uznemiravanje javnosti.

Sa druge strane, pravosudni organi takođe mogu da budu predmet napada prorežimskih i tabloidnih medija ili da se nađu u situaciji kada se funkcioner tuži neki mediji kroz parnični ili krivični postupak.

Nije redak slučaj da to bude i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka, čulo se na skupu u organizaciji FOS-a i niškog Odbora za ljudska prava.

Praksa je pokazala da se u takvim slučajevima pritisci na medije ne vrše samo preko pritisaka na novinare već i kroz finansijsko iscrpljivanje medija, kao i da ti pritisci često dolaze od strane državnih funkcionera.

- Stiče se utisak da u određenim slučajevima sudovi postupaju pod određenim političkim uticajem. Naročito su zabrinjavajuće tužbe koje dolaze od strane funkcionera, a posebno imajući u vidu da je samim Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da su nosioci javnih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja koje se odnose na rezultate njegovog rada - rekao je Aleksandar Stankov.

Sa druge strane, uočljivi su i problemi vezani za izveštavanje medija o radu pravosudnih organa.

- Svedoci smo da mediji često ne poštuju pravo na privatnost i osnovna ljudska prava učesnika u postupku proklamovana Ustavom. U neposrednoj vezi sa tim je i pitanje načina izveštavanja medija o radnjama koje preduzimaju pravosudni organi, ali i organi krivičnog gonjenja uopšte. Postavlja se pitanje da li naši novinari pre objavljivanja takvih informacija, ukoliko već nemaju odgovarajuće pravničko obrazovanje, konsultuju pravne stručnjake, kako bi, pre svega, izbegli i svoju krivičnopravnu ili građanskopravnu odgovornost - rekla je na predavanju, Vida Petrović Škero.

Projekt „Jačanje kapaciteta za vladavinu prava - jug Srbije“ već osmu nedelju bavi se ovim pitanjima, a sa ovih sastanaka potekla je i inicijativa za formiranje za sada neformalne koalicije „Pravosuđe baZA jug“

NIV

Najnovije vesti

Drugi protest SLOBODARSKOG VRANJA »

U Vranju je u petak održan drugi po redu protest građana zbog celokupne situacije u zemlji. Protest je počeo pred značaj...

TOP SOFA: PANIKA zbog korone »

Priča koja sledi dolazi iz „Top sofe“ i njene fabrike u Bunuševcu, ali se može odnositi na bilo koju vranjsku, pa i srps...
ZutoCvece