PORESKA: VRANJSKE sve radile PO ZAKONU!

Vranje - Redakcija „Vranjskih“ novina dobila je izveštaj Poreske uprave u kojem se navodi da ovaj nedeljnik nije kršio poreske zakone, utajio porez, niti da postoji ikakva osnova za podnošenje krivične prijave protiv medija koji je pre mesec dana ugašen upravo zbog pritisaka poreske inspekcije.

- Zaključak poreske inspekcije je da u radu „Vranjskih“ nije bilo propusta, što smo oduvek i tvrdili - kaže osnivač i glavni i odgovorni urednik „Vranjskih“ Vukašin Obradović.

Podsetimo, piše Danas, jedan od najznačajnijih lokalnih listova u Srbiji prestao je da izlazi 18. septembra, posle 23 godine godine postojanja.

NUNS i NDNV: Gašenje VRANJSKIH zastrašujuća vest

Obradović, bivši predsednik NUNS-a i vlasnik „Vranjskih“ počeo je štrajk glađu nakon što je doneo odluku o gašenju nedeljnika, zbog finansijskih i političkih pritisaka.

Uprkos izmirenim obavezama, brojne inspekcije nedeljama nisu izlazile iz prostorija redakcije.

SEEMO: Gašenje VRANJSKIH veliki gubitak za jug Srbije

Obradović je tada naveo da su posle objavljivanja intervjua sa bivšim direktorom filijale Poreske uprave u Vranju (tri meseca pre gašenja lista), novinari dobili neformalne informacije da će u „Vranjske“ doći poreski inspektori sa zadatkom da nađu nedostatke koje bi kompromitovale poslovanje „Vranjskih“.

Vukašin Obradović je u pismu upućenom direktorki filijale Poreske uprave u Vranju Slađani Stojanović ukazao da su novinari „Vranjskih“ trpeli pritiske pokrivajući teme od interesa za građane Vranja i okoline, i da su zbog toga tretirani kao politički protivnici a ne medij koji drži gradsku vlast odgovornom svojim građanima.

Mesec dana nakon gašenja, „Vranjske“ funkcionišu samo kao portal, ali pod dodatnim pritiskom, jer predstavnici lokalne samouprave, kao i funkcioneri u većim javnim preduzećima odbijaju da komuniciraju sa novinarima portala.

- Odbijanje da odgovore na postavljena pitanja, kao i nepozivanje na događaje koje organizuje lokalna samouprava, predstavlja nastavak pritisaka koji su i doveli do gašenja štampanog izdanja „Vranjskih“ i plod su očigledne želje da se i portal onemogući u daljem radu - ističe Obradović, dodajući da je "zid ćutanja" posebno izražen u poslednjih 15 dana.

- Ne javljaju nam se na telefon, ne odgovaraju na poruke. To je otvorena diskriminacija kojom nam je uskraćeno jedno od osnovnih zagarantovanih prava - prava na rad.

Funkcioneri SNS-a, koji su na čelnim pozicijama u gradu i javnim preduzećima imaju zabranu da pričaju sa nama, ali mi ih ne zovemo kao članove stranke, već kao predstavnike gradske uprave - ističe Obradović.

On podseća da je portal „Vranjske“ registrovano javno glasilo, sa svim zakonskim pravima i obavezama i da gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, kao i ostali funkcioneri lokalne samouprave, direktno krše Zakon o javnom informisanju.

Vukašin Obradović kaže da gradonačelnik Vranja više od tri meseca nije dao izjavu za Vranjske, odnosno da je prestao da odgovara na pozive nakon teksta o tome kako službenim automobilom ide na daleka, privatna putovanja.

PERISKOP

Vest o gašenju „Vranjskih“ pre mesec dana pokrenula je širu akciju među novinarima u Srbiji, koji se u okviru Grupe za slobodu medija bore protiv svih vidova pritisaka kojima su medijski poslenici izloženi.

Vest o katastrofalnom stanju u medijskoj sferi u Srbiji, kreiranom od strane vlasti, stigla je i do evropskih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost i najavili dolazak misije koja će utvrditi stepen kršenja medijskih sloboda.

Komentari

Vratite narodu Novine Vranjske. Pa stidite se sto hocete da ugasite jedini profesionalni list na jugu Srbije. Ne dajtevda vas slome. Bilo bi zaista porazavajuce za sve novinare u Srbiji.

Vukasine tuzi drzavu Srbiju u Strazbur, OVO JE CISTO UNISTAVANJE PRIVATNE FIRME NOVINE VRANJSKE.

Hocemo i novine..sramota sns srbije..21vek je gospodo..gde mi zivimo tragikomicno

Jel ima sanse da se novine ponovo stampaju? Verujem da bi mnogi ,koji ranije nisu kupovali stampano izdanje, sada poceli. I to kao znak podrske i protest protiv ove vlasti.

Najnovije vesti

NOVI INCIDENT u ZC Vranje »

U sredu rano ujutru u vranjskom Zdravstvenom centru došlo je do novog incidenta, povodom koga je u upravi ove institucij...
ZutoCvece