PLATE: BANJA najgora u Srbiji, Vranje u TOP PET NAJGORIH, Han HIT

Sa prosečnom zaradom od 32.345 dinara, Vranjska Banja je već treći mesec, na poslednjem mestu među 174 opštine ili grada u Srbiji, saopštio je Zavod za statistiku.

Koliko 1.900 zaposlenih Banjanaca slabo zarađuju dovoljno govori podatak da su oni u maju ove godine, sa još tri opštine u Srbiji, prosečno manje primali nego u isto mesecu prošle godine!

Šta je zapravo statistika pokazuje i podatak da su 1.130 zaposlenih u Trgovištu i dalje rekorderi sa prosečnim zaradama u Pčinjskom okrugu sa 43.449 dinara mesečno.

Bez zlih namera treba podsetiti da su tamo „najveće fabrike“ zdravstvo, policija, lokalna samouprava, prosveta…, čiji zaposleni učestvuju u ukupnom broju sa preko 85 odsto.

Ovoga maja sledi i istorijski podatak, jer su zaposleni u opštini Vladičin Han, prosečnom zaradom, posle skoro dve decenije, iza sebe ostavili opštinu Surdulicu.

Zarade zaposlenih u Vladičinom Hanu najviše su porasle kako u odnosu na prethodni mesec (104,0), tako i na isti mesec prošle godine (110,4).

Dodamo li ovome podatak da su zaposleni u turskom „Teklasu“ početkom jula primili 13. platu, onda se definitivno da zaključiti da tamošnja privreda doživljava renesansu.

O prosečnoj zaradi zaposlenih u Vranju (41.712 dinara), možda je značajno reći samo to da je ona, u kategoriji 29 gradova, peta odozdo – iza su samo Prokuplje, Jagodina, Leskovac i Novi Pazar (38.215).

Kako je već objavio Republički zavod za statistiku, najveća prosečna majska zarada u Srbiji bile je u beogradskoj opštini Vračar – 78.735 dinara.

R. Irić

Komentari

Mora da gladujemo KONOBAR U SANGAJKE ima ratu za stan.

Vazno je kako se racuna taj prosek, na primer plata radnice u Jumku + plata radnika obezbedjenja +plata radnice na trafici + plata direktora Alfe, sve to podeljeno sa 4. Na kraju svi jedemo sarmu, zar ne?

Kad će SNS da dovede nekog investitora na državni račun da počne proizvodnju u napušteni TIV i zaposli ono malo omladine koja se nije iselila iz Banje i okoline.

Najnovije vesti

Korona ne posustaje na jugu »

Epidemija virusa korona ne posustaje u Pčinjskom okrugu, od 106 testiranih uzoraka 18 je pozitivno na COVID 19, što pred...
ZutoCvece