Obućari najavljuju PROTEST SPASA

Za 30. maj najavljujem u Vranju protest spasa za sve radnike «Koštane», ali i sve radnike drugih preduzeća propalih u tranziciji i osiromašene građane, nagovestio je u izjavi za InfoVranjske Slađan Ristić, predsednik Inicijativnog odbora radnika nekadašnje vranjske fabrike obuće «Koštana».

Po Ristićevim rečima, «odgovor koji je dobio iz Ministarstva privrede prevršio je svako strpljenje «koštanaca», ali i drugih radnika vranjskih preduzeća»!

- Na naš nedavni zahtev Ministarstvu privrede da se isplate zaostale plate radnicima ove uništene fabrike, odgovoreno je «da je u pitanju likvidirana firma čiji radnici nemaju pravo na tražena sredstva, jer to pravo imaju samo zaposleni u firmama u stečaju». Taj odgovor nas je dodatno razgnevio, pa smo odlučili na sudbonosni protest spasa 30. maja - kaže Ristić.

Ristić potencira «da odgovor Ministarstva privrede nije u skladu sa preporukama Međunarodnog suda u Strazburu»!

- Stav ovog suda je da je država dužna da isplati zaostale zarade radnika svih preduzeća koja su bila u društvenoj ili državnoj svojini, jer je pravni sledbenik tih firmi - objašnjava Ristić.

Podsećamo, IO radnika «Koštane“ se još pre tri godine obratio Međunarodnom sudu u Strazburu zbog neisplaćenih zarada zaposlenih u ovom vranjskom preduzeću.

Potraživanja blizu 2.000 radnika «Koštane» po osnovi neisplaćenih zarada sa zakonski predviđenim kamatama iznose u proseku po radniku oko 300.000 dinara.

«Protest spasa» predviđen za 30. maj biće održan ispred Skupštine Grada Vranja sa početkom u 11 sati.

S. Kostić

Komentari

Ristiću niste više zanimljivi. Malo hoćete sa SNS-om malo sa opozicojom. Ili izadžite i podržite promene ili uopšte nemojte više pokušavati da budete zanimljivi. Ili levo ili desno Ristiću

Jel ovi nekoga za****vaju?
Koji bre radnici Kostane. Je'l neko obavestio doticne da ta fabrika ne radi ko zna od kad. Sto im neko nije rekao bre pre deceniju dve da treba da pocnu da traze novi posao.

Najnovije vesti

ZutoCvece