OBRADOVIĆ u Komisiji za MEDIJSKU STRATEGIJU

Na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja formirana je Radna grupa za izradu medijske strategije, čiji je predsednik Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, Radna grupa sastoji se od devet predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i osam predstavnika države.

Članovi Radne grupe u ime medijskih i novinarskih udruženja su: Vukašin Obradović, Tanja Maksić, Jelena Kleut, Stojan Marković, Boban Tomić, Dalila Ljubičić, Nino Brajović, Maja Rakovic i Dragana Čabarkapa, navodi se u saopštenju.

- Jedan od osnovnih ciljeva rada na budućoj Medijskoj strategiji biće utvrđivanje medijskog pluralizma i stvaranje takve medijske scene koja će omogućiti građanima da budu informisani iz više izvora - rekao je zamenik glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije Beta i član nove Radne grupe Vukašin Obradović.

On je rekao da se radi na dokumentu koji će biti priložen novoj Radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu Medijske strategije.

Obradović je naveo da prošla Medijska strategija nije dala rezultate u onome što je bio njen osnovni cilj - zaštita javnog interesa, odnosno interesa građana u informisanju.

- Ono na čemu ćemo mi pokušati u radu na budućoj Medijskoj strategiji, jedan od osnovnih ciljeva je rad na obnovi medijskog pluralizma koji se negde kroz projektno sufinansiranje, ali i privatizaciju koja je izvedena uz mnoštvo sumnjivih kupaca koji nisu imali medijski već politički interes, dovela do toga da su građani uskraćeni za objektivno, nepristrasno i sveobuhvatno informisanje - rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, na taj način građani mogu da upoređuju informacije i na osnovu toga donose odluke koje su važne ne samo za njihov svakodnevni život veći i za njihov angažman u društvu kao građana.

- Stav oko učešća države u medijima i o regionalnim servisima se nije promenio, dakle treba da se povuče, ali ne iz onoga što je zaštita javnog interesa. Precizno moramo da definišemo kako će država da zaštiti javni interes u informisanju - rekao je Obradović.

On je rekao da država mora da ima jasnu ulogu u sistemu informisanja, ali ne na dosadašnji način koji je bio usmeren na to da se favorizuje jedna grupa medija na račun druge.

- Pokušaćemo da napravimo takvu Strategiju koja će i kroz sufinansiranje medijskih sadržaja i položaj, pre svega, lokalnih medija i javnih servisa da napravi nekakav iskorak ka drugačijom medijskoj sceni od one koji trenutno imamo - kazao je Obadović.

Obradović je ocenio da je najveći deo problema na medijskoj sceni u proteklom periodu nastao zbog neprimenjivanja zakona koji su proistekli iz prošle Medijske strategije.

- Reč je pre svega o neprimenjivanju u vezi sa projektnim sufinansiranjem i čestim kršenjima ili zloupotrebom procedure, pa se umesto finansiranja javnog interesa pretvorila u finansiranje stranačkih medija - rekao je Obradović.


Najnovije vesti

Boske na Pegazu »

Nedugo pošto su se pojavile glasine da je Dragan Stevanović Boske kandidat za ministra privrede ili turizma, stigao je h...
ZutoCvece