Očaj Mileta Mitova: Dve decenije čeka pravdu

Penzionisani rudarski inženjer Mile Mitov (67) iz Vranja 20 godina bije sizifovsku bitku sa pravosuđem u nastojanju da se izbori za teško dostižnu pravdu.

Ne mireći se sa oslobadjajućom presudom, uporni penzioner zbog sumnjive smrti rodjene sestre Verke ponovo krivično goni i okrivljuje zeta Timu Mitova.

Ubedjen je da sestra Verka Mitova nije digla ruku na sebe i otrovala se sonom kiselinom, već hoće da dokaže da je ubica njen muž Timo.

Vranjsko pravosudje konstatovalo je da je Verka Mitov u svojoj porodičnoj kući 10. maja 1998. godine popila sonu kiselinu i umrla u najvećim mukama.

Sahranjena je dva dana kasnije na Bunuševačkom groblju u Vranju.

Zbog sumnjive smrti sestre Verke, braća Slavko i Mile Mtov ubrzo su podneli tužbu protiv zeta Tima i njegove ćerke Jasmine.

Sudski veštaci iz Niša obavili su ekshumaciju leša 16. septembra 1998. godine.

Krvično sudsko veće u Vranju oslobodilo je odgovornosti Timu i ćerku Jasminu za smrt Verke Mitov.

Uprkos oslobadjajućoj presudi, crv sumnje još nagriza Mileta Mitova, koji je krivični postupak ponovo pokrenuo 17. septembra 2012. godine u Višem sudu u Vranju.

Nije bio zadovoljan postupanjem pravosudja, pa je presavio tabak i 7. novembra 2014. godine žalio se Ustavom sudu Srbije.

Na odgovor čeka bezmalo četiri godine.

Ukoliko ne bude zadovoljan rešenjem srpskog pravosudja Mile Mitov velikoj hrpi pravosudnih papira uskoro će pridodati tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Nije se sestra sama otrovala sonom kiselinom. Zet je kao vlasnik gradjevinske firme bio bogat. Novcem je mogao da sebi i ćerki svojevremeno obezbedi oslobadjajuću presudu. Na čaršavu kreveta u kojem je sestra ležala kobnog popodneva i na tepihu video sam tragove krvi. Nestala je i boca sa sonom kiselinom. U optužnici protiv zeta i njegove ćerke ove činjenice nisu pomenute. Pre sudjenja jedan sudski veštak potvrdio je da je smrt moje sestre nasilna - rekao je Mitov.

Ozlojedjeni i ogorčeni Mile Mitov ističe da veruje u pravosudne organe države Srbije, od kojh očekuje da utvrde pravu istinu i eventuanlog monstruma primereno kazne.

V.Pešić

Najnovije vesti

I bi kiša, i bi PARK »

Posle 588 dana čekanja Vranjanci su konačno dobili nešto što liči na park.Rekonstruisani gradski park otvoren je posle 5...

Nastavak za BUŠTRANJICU 21. juna »

Saslušanjem svedoka u četvrtak 12. maja u Višem sudu u Vranju održano je ročište u glavnom pretresu u predmetu protiv ok...
ZutoCvece