NU: Romima setrfikati za nova zanimanja

Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta u Vranju, uručila je sertifikate za nova uglavnom deficitarna zanimanja osmorici Roma iz Vranjske Banje i Bujanovca nakon prekvalifikacije i dokvalifikacije u ovoj javnoj ustanovi.

Kurs za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za Rome koji su sa područja Bujanovca i Vranjske Banje završili osnovne i srednje škole organizovali su Romski kulturni centar iz Vranjske Banje i Omladinski forum za edukaciju Roma iz Bujanovca.

Nakon završetka kursa i dobijanja sertifikata Narodnog univerziteta u Vranju, koji su priznati i u stranim zemljama, Romi će konkurisati na konkurse Nacionalne službe za zapošljavanje i pokretanje sopstvenog biznisa za dobijanje nepovratnih sredstava.

Podsećamo, Romski kulturni centar u Vranjskoj Banji na čelu sa koordinatorom Zvezdanom Ramićem, i Omladinski forum za edukaciju Roma u Bujanovcu koji predvodi Kenan Rašitović, pokrenuli su realizaciju projekta "Stop dečjem radu" i "Prevencija ranog napuštanja obrazovanja romske dece zbog odlaska na rad sa roditeljima" i taj projekat se realituje na području opštine Bujanovac i Grada Vranja kroz čest glavnih aktivnosti.

Prva aktivnost sadrži materijalnu pomoć porodicama na mesečnom nivou za njihove najpotrebnije troškove u domaćinstvu, druga obuhvata praćenje dece kroz obrazovni sistem, tj. Osnovnu školu, i proveravanje prisutnosti dece na nastavi i drugim školskim aktivnostima, treća se odnosi na posete romskim porodicama kada nisu na sezonskom radu i razgovore sa njima, četvrta sadrži identifikovanje institucionalnih rešenja na osnovu rezultata realizacije projekta i mišljenja roditelja, peta je uključivanje romskih roditelja sa osnovnom i srednjom školom na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za razna deficitarna zanimanja i šesta aktivnost predviđa završnu prezentaciju projekta u Vranju za širu javnost.

Najnovije vesti

I bi kiša, i bi PARK »

Posle 588 dana čekanja Vranjanci su konačno dobili nešto što liči na park.Rekonstruisani gradski park otvoren je posle 5...

Nastavak za BUŠTRANJICU 21. juna »

Saslušanjem svedoka u četvrtak 12. maja u Višem sudu u Vranju održano je ročište u glavnom pretresu u predmetu protiv ok...
ZutoCvece