NOVA PREVARA Vučićeve vlasti: BEZ POVEĆANJA PLATA u zdravstvu

U ZC Vranje u utorak su primljene ovomesečne plate, ali, nažalost, bez obećanog povećanja plata od 10 odsto, koje je lično i u više navrata obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić a posle horski ponavljali mnogi ministri, od Vulina do Lončara.

Da, na platnom spisku zaposlenih u zdravstvu u većini slučajeva plata je viša za 10 odsto, ali to nije povećanje plate, nego stimulacija po uredbi Vlade, kako stoji na platnim spiskovima.

To u praksi znači da će neko, ko je, recimo, radio samo deset dana, a deset bio na bolovanju, primiti samo pola ove stimulacije.

To, opet, praktično znači da, recimo neka sestra, koja je ni kriva ni dužna na najtežem poslu dobila COVID 19 pa bila na bolovanju, neće dobiti ni dinar od ove stimulacije.

Takođe, ovakav način povećanja plata govori o tome da ništa nije sigurno narednog prvog, jer da je u pitanju povećanje plata, one ne bi mogle da budu smanjene bez posebne uredbe, a kako je reč o stimuaciji, ona je varijabilna i zavisi od učinka.

Jednostavno, nema nikakvog povećanja plate (kako se danima trubi u medijima), već samo dodatak na osnovnu platu, (stimulacija za efektivni rad, dane provedene na poslu) koja je nesigurna za dalje mesece. (vidi antrfile)

U praksi, onaj lekar ili sestra koji je radili sa kovid pacijentima i zarazili se, pa su na bolovanju, nemaju pravo na ovaj dodatak!

I lokalni i državni mediji koji su danima prejako trubili o brizi za zdravstvene radnike i povećanju plata, sada ćute.

Ćute i zdravstveni radnici, a jedino Vučić likuje - i medicinari zadovoljni, i glasovi na broju.

SSB

UREDBA ili...?

Da au ovoj priči nisu "naivni" samo mediji, već da i sama vlast namerno radi to što radi pokazuju i komentari na uredbu, izašli na portalu paragraf.net. Pogledajte.

Vlada je na osnovu člana 6. stav 1. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Sl. glasnik RS", br. 55/2005, 71/2005 - ispr., 101/2007, 65/2008, 16/2011, 68/2012 - odluka US, 72/2012, 7/2014 - odluka US, 44/2014 i 30/2018 - dr. zakon), donela Uredbu o dodatku na osnovnu platu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i određenih zaposlenih koji obavljaju poslove u oblasti zdravlja, odnosno zaštite zdravlja stanovništva Republike Srbije, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 48/2020 - dalje: Uredba).

Uredba je stupila na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2020. godine.

Članom 1. Uredbe propisano je da zaposleni u zdravstvenim ustanovama, zaposleni u vojnozdravstvenim ustanovama, zaposleni na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite i lekari u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija (dalje: zaposleni) ostvaruju pravo na dodatak na osnovnu platu u visini 10% osnovne plate zbog sprovođenja mera i aktivnosti vezanih za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Za primenu Uredbe nije bitan momenat isplate plate, nego period za koji se plata isplaćuje. S tim u vezi, obračun i isplata plate za mesec mart 2020. godine se vrši bez prava na dodatak na osnovnu platu u visini od 10% bez obzira na momenat isplate plate.

Kako se Uredba primenjuje od 1. aprila 2020. godine, za rad od ovog datuma, zaposleni ostvaruju pravo na dodatak na osnovnu platu u visini od 10% od osnovne plate, što znači da će zaposleni počev od isplate plate za april 2020. godine imati pravo na dodatak na osnovnu platu.

Imajući u vidu da se visina dodatka određuje u odnosu na osnovnu platu, visina dodatka će zavisiti od visine osnovne plate.

Kako se osnovna plata ostvaruje samo za rad i vreme provedeno na radu, zaposleni koji odsustvuju sa rada neće imati pravo da za period odsustvovanja sa rada ostvare pravo na dodatak na osnovnu platu (jer za ovaj period ne ostvaruju pravo na osnovnu platu, nego na naknadu plate koja se u skladu sa odredbama Zakona o radu određuje na osnovu proseka plate u prethodnih 12 meseci).

Izuzetak su lekari u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija koji imaju status državnih službenika, a koji odsustvuju sa rada zbog korišćenja godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, dana praznika koji nije radni dan, odazivanja na vojnu vežbu ili na poziv državnog organa. Naime, u ovom slučaju za obračun naknade plate se primenjuje član 32. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 - ispr., 115/2006 - ispr., 101/2007, 99/2010, 108/2013, 99/2014 i 95/2018) kojim je propisano da se naknada plate obračunava i isplaćuje u istom iznosu kao da je državni službenik radio.

Za pravilan obračun plate zaposlenima neophodno je odrediti karakter "dodatka na osnovnu platu" koji se isplaćuje u skladu sa Uredbom. Kako Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 34/2001, 62/2006 - dr. zakon, 63/2006 - ispr. dr. zakona, 116/2008 - dr. zakoni, 92/2011, 99/2011 - dr. zakon, 10/2013, 55/2013, 99/2014, 21/2016 - dr. zakon, 113/2017 - dr. zakon, 95/2018 - dr. zakon i 86/2019 - dr. zakoni), a ni Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika nije propisana ova vrsta primanja, postavlja se pitanje da li dodatak na osnovnu platu koji se isplaćuje u skladu sa Uredbom ima karakter osnovne plate ili dodatka na platu? Imajući u vidu da je Uredbom propisano da zaposleni imaju pravo na "dodatak na" osnovnu platu, a ne da se osnovna plata uvećava, prema našem mišljenju, dodatak na osnovnu platu ima karakter dodatka na platu. Navedeno podrazumeva da dodatak na osnovnu platu ne ulazi u osnovicu za obračun ostalih dodatka na platu (minuli rad, rad na dan praznika...), kao i da se kao dodatak na platu dodaje na minimalnu zaradu (za zaposlene kojima se isplaćuje minimalna zarada).

Članom 2. Uredbe propisano je da se dodatak na osnovnu platu primenjuje sve dok se ne steknu uslovi da se, saglasno visini dodatka, izmene elementi za obračun i isplatu osnovne plate zaposlenih u skladu sa zakonom.

Dakle, u narednom periodu možemo očekivati izmenu budžetskih propisa i donošenje novih zaključaka Vlade o visini osnovice za obračun i isplatu za zaposlene kako bi se osnovna plata uvećala za 10% (saglasno visini dodatka).

Komentari

Sram vas bre bilo Babacako a i sve ostale. Da iole poznajete zakonske propise, ne bi napisali nista od navedenog. Nazalost, niko od vas nece odgovarati za iznete lazi, ali sta je tu je.
Povecanje plate je odredjeno na ovaj nacin, sve dok Vlada ne bude izmenila Uredbu, koju nikako nije mogla i ne moze u toku vanrednog stanja. Drugo, naravno da taj koji je bio na bolovanju nece dobiti povecanje jer je kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove ugovoreno da se za svako odustvo uzima prosek plata u prethodnih 12 meseci, tj u periodu u kojem nije bilo povecanje od pomenutih 10%. Trece, ovo ato ste slikali i prikazali je obracunski listic, cija forma moze da bude kako taj koji je izradio zeli, a ne striktno kako stoji u zakonskim propisima i na njemu je najbitnija cifra koju zaposleni dobija, a to je uvecano za 10%. Jos jednom, sram vas bilo za sirenje neistine.

E ala gi ti opravda, svaka ti cast. Dok vlada ne promeni uredbu kazes. A sto je donosila tako nakaradnu uredbu? Ili je povecanje plata ili nije. I zasto su lagali po medijima.

Daleko si ti od objektivnog. Zna se sta je stimulacija a sta povecanje plate-plata nije povecana kako je obecao precednik i to je to...Mozete da se igrate recima ali je to sustina.

Sram te bilo Objektivni nemaš blage veze. Obracunski listić se ne stampa po nečijoj želji . Procitaj malo Pravilnik
A da je prevara jeste prevara, mnogo gledate Pink.

Možda se i štampaju po želji... Od kako finansije vodi u zc Jadranka uz pomoć revizora internog.....

A da li ga opravdavas i kad ti kazem da ja radim u kovid centru i da svi koji smo dobili ugovore za stalno sada za vreme vanrednog stanja nismo uopste dobili majsku platu tj ovaj prvi deo majske plate? Da li je uredu da toliki broj lekara i sestara radi bez plate i da se o tome nigde ne prica a to lazno povecanje na sva zvona objavise ? Sramota kako pod brisu svi sa zdravstvom.

Хахаха...ајмо овчице из ЗЦ,"аплауз" и од вас да се чује у 20h за министра Лончара званог др Смрт и остали шљам у руководству ваше установе.

Ovce se ne sisaju zbog vune već zato što su glupe. Ali dokle viseee???? Nema ćutanje. Motke u ruke.

Tačno! Vučić i ostala bagra LAŽU NAROD! SLAGALI SU ZDRAVSTVENE RADNIKE DA ĆE BITI TRAJNOG POVEĆANJA PLATA OD 10%...UAAAA,LAŽOVI !

Plata je povecana oko 5%.Lopuze lopovske.Kraj vam se blizi.Crkli dabogda.

Uauauauaua. Lazu, dinara prebijenog nemaju, kredite podižu, zadužuju buduće naraštaje ova vlast je gurnula Srbiju u bezdan!

Vučić kad pogreši kaže istinu. Laž ne boli. Za besramne je normalna stvar. Ceo sistem vlasti je na respiratoru, samo dok prođu izbori. Nikako da kažu cifru koliko je ostalo bez posle zbog pandemije. Kakvo povećanje sanjate kad je budžetski sistem urušen. Sam budžet je izborni, a ne razvojni. Kako narod kaže "kad nemam odakle mi". Novog zaduživanja neće biti, jer je javni dug od 2012 dupliran. Ni pokušaj sa emitovanjem državnih obveznica izgleda nije uspeo, jer su se nešto sa tom merom ućutali. Dolaze vunena vremena. "Kako ste drobili tako ćete da kusate".

Korona virus je pokazao pravo stanje u zdravstvu. Bolnice bez sredstava za rad, bez lekova, sa lošom higijenom ( rade agencije vlasti)..Lekari i sestre slabo plaćeni , poniženi, razočarani, bez volje i elana za rad. Vlast je sa Nemačkom sklopila ugovor o izvozu lekara i sestara na rad tamo. Mnogi su otišli, njihova mesta nisu adekvatno popunjena ili su primani samo partijski. Stigla korona: nema maski, nema lekova za pandemiju, nema naočara, nema rukavica, nema higijene, nema dovoljno hrane, neokrečeno, nečisto. Medicinsko osoblje se stavljeno od vlasti na brisani prostor bez opreme i sredstva za rad. Mnogi su se zarazili, bolovali i umrli. Ali na TV ima samo spasioca AV koji je zakasnio sa merama, jer se bavio prikupljanjem potpisa za izbore. Obećao povećanje nije ispunio. Nema odakle. Pukli su.

Nije istina... Bolnice imaju swu potrebnu opremu, od rukavica, maski, kapi, skafandera, naocara, vizira do kaljaca.. I dezinfekcionim sredstvima

Care, pa bolovanje se racuna kao 12 mesecni prosek ranijih primanja.
A tih 12 meseci nije mogla sestra na bolovanju da primi uvecenje za april 2020.

Čista prevara,to nije povećanje 10% kako je pričano na tv vec samo dodatak na platu privremeno verovatno dok traje pandemija,šta radi lekarska komora,sindikat lekara,srpsko lekarsko društvo? Ej doktori,prodajne duse

Kako vas, bre, nije sramota? Medicinske sestre dobile platu veću od visokoobrazovnog stručnog kadra u svim drugim oblastima? Pita se čovek zašto da studira?

Med.sestra prima platu od 50.000dinara u domu zdravlja...a doktori specijalisti 100.000 din pa na gore,u zavisnosti od rada na praznik,i broj radnih dana vikendom(subote i nedelje).

Medicinski tehnicari u zatvorima nisu dobili povecanje. Samo lekari su dobili. Radili su bez slobodnih dana. Sa suspektnim na koronu. Radili su i poslove koje nisu iz njihove obladti. Niko ne zna zasto. Kazu sad imate prekovremeni.

Najnovije vesti

ZutoCvece