NOVA BRUKA: Ponovo oborena javna nabavka za DOMANOVIĆ

Grad Vranje je svojom odlukom od 12. jula ove godine obustavio postupak javne nabavke za izvođenje radova na školi „Radoje Domanović“ u Vranju.

Zbog nesposobnosti lokalne vlasti ovaj postupak, vredan oko 145 miliona dinara, koji dolaze iz Kancelarije za kapitalna ulaganja Vlade Srbije, već jednom je doveden u pitanje i na rub propasti, da i se lokalne vlasti sada još jednom „istakle“ i ponovo dovele u pitanje realizaciju ove investicije.

Podsetimo, Vlada Srbije odobrila je čak 145 miliona dinara za rekonstrukciju „Domanovića“ jo 2016. godine, i od tada teče nadmudrivanje ko bi ovaj posao mogao da radi, ali on, na kraju čak treće građevinske sezone, nikako da krene.

Da bi se situacija potpuno razumela, mora se krenuti od početka.

Grad Vranje je prošle godiine već raspisao javnu nabavku po ovom poslu broj 404-88/2018-07/1, a posao tada vredan oko 1.5 miliona evra illi oko 174 miliona dinara, dodelio je konzorcijumu firmi koji su činile „Vuki“ iz Žbevca, „Saba Belča“ iz Preševa i „Banković“ iz Surdulice.

Ova odluka značila je da su još tri ponude odbačene, i to sve konzorcijumi, okupljeni oko „Sloge konstrakšn“, „Tončev gradnje“ i „IG auta“.

Sve je očigledno bilo štelovano da posao dobiju ovdašnje lokalne naprednjačke firme, ali se u tome jednostavno nije uspelo, jer lokalna vlast očigledno nema kapaciteta da bez problema obavi jedan ovako složen posao.

Posle svega, ova javna nabavka je oborena, kancelarija Vlade je jednostrano prekinula ugovor i povukla pare, i sve je stalo i čekalo skoro godinu dana.

Sad, kao da se ništa nije dešavalo i ne dešava se, Vranje čitav posao ponavlja na skoro identičan način, iz nepoznatih razloga očekujući da će ishod ovoga puta biti drugačiji.

Ma koliko ih stvarnost demantuje, oni i daje teraju po svome, a škola čeka, i i dalje propada.

Na novi javni poziv broj 404-24/2019-07/1 od 17. maja ove godine javile su se praktično iste firme kao prošli put - konzorcijum oko „Tončev gradnje“ (još i „Gardal“ Niš), drugi oko „Centuma“ iz Leskovca (još i „Kej“ Valjevo i „Spektra“ Novi Sad), treća oko „IG sistema“ (još i „Jedinstvo“ iz Sevojna i „Tesla sistem“ iz Beograda), dok su četvrti odbijeni ustvari prošlogodišnji pobednici „Vuki“ iz Žbevca, surdulički „Banković“ i „Saba Belča“ iz Preševa.

Sve ponude su odlukom Komisije oformljene za ovu priliku odbačene kao „neodgovarajuće i nerihvatjive“.

Komisija koju su činili, slično kao i proši put, Branko Dimitrijević, Milan Krneta, Nenad Stefanović, Ljubiša Stojanović i Srđan Stanković većala je, većala, i na kraju našla da nijedna ponuda nije dovoljno dobra, svoju odluku obrazlažući na čak 25 strana.

U dokumentu koji je potpisao gradonačelnik Slobodan Milenković nigde ne stoji šta će se, zapravo, dalje dešavati sa čitavim poslom oko „Domanovića“.

Najrealnije je da se čeka, da prođe vreme za žalbu, pa novi tender, pa nova odluka, pa nova žalba...

Sve u svemu, početak poslova oko revitalizacije škole ne treba očekivati pre proleća 2020. godine.

To će biti već ćetvrta generacija novih učenika u toj školi koja čeka.

Dok se ovi i ovakvi nadležni oko bilo čega dogovore, mnogi će, ako ne i svi, završiti „Domanović“, a mnogi će se sa pravom i pitati: „čime li smo, zaista, sve ovo zaslužili?“

SSB

Komentari

Tako je to kad grad vodi i odredjuje kome ce se sta dati od poslova mimo javnih nabavki i zakona, zamenik gradonacelnika Slavoljub Stojmenovic sa svojim nalogodavcima iz kriminalne strukture i narko kartela. Dokle god je tako u Vranju se nista nece raditi.

Dno dna

Deca neka ispaštaju a klošarčine ne mogu da se dogovore ko će kolko da se utali u posao..jbm te gradu gde živim

Najnovije vesti

ZutoCvece