Nebojša Nikolić, slikar:  Intuicija i inteligencija

Nebojša Nikolić, akademski slikar iz Vranja, koji živi u Beogradu a radi na Pedagoškom fakultetu u Vranju, ove godine će u galeriji Narodnog muzeja imati samostalnu izložbu. Nikolić je naime pre dve godine, zajedno na Bijenalu umetnika Vranja bio drugi što ga obavezuje da se novim delima predstavi Vranjancima.

Intenzivno se priprema, iako tačan datum otvaranja izložbe nije preciziran.

Opisujući osećaje tokom stvaranja umetničkih dela, Nikolić objašnjava:

„Sam čin je neverovatan. Intuicija i inteligencija deluju u istom trenutku. Ponekad imam osećaj da je sve uključeno na maksimum. Mene trenutno zanima takvo slikarstvo koje ne polazi od ideje. Nema naznaka predstave koja će da se desi. Slučajnosti i neizvesnost se dešavaju iz faze u fazu. Oblikovanje likovne forme na taj način je veoma težak, ali jezičko bogatsvo i čistota dolaze do punog izražaja.  Ipak, komentar mog slikarstva bih ostavio konzumentima umetnosti“, rekao je Nikolić u intervjuu  za štampano izdanje Vranjskih.

Nikolić, za sobom ima brojne samostalne i grupne izložbe. U Vranju je poslednji put izlagao pre 6 godina. Kaže da je odgovornost pred izložbu u rodnom Vranju, mnogo veća nego kada izlaže u prestonici ili drugim gradovima zemlje.

Intervju sa Nebojšom Nikolićem pročitajte u štampanom izdanju Vranjskih.

S.C

 

Najnovije vesti

Dinamo bez bodova u Vranju »

Vranjski Dinamo je u 20. kolu Prve lige poražem na svom terenu od ekipe IMT iz Beograda rezultatom 1:3, poluvreme 1:1.Fu...

I posle Bosketa – Sneža »

Snežana Stanković, savetnica poverenika SNS u Surdulici Branislava Veličkovića, krenula je u žestoku kampanju sa ciljem...
ZutoCvece