Naprednjaci u KARASEVDAHU, Sevdah na IZDISAJU

SNS u Vranju uveliko radi na formiranju novog «Sevdaha», kulturno-umetničkog društva po svojoj meri i ukusu, koje gradska vlast namerava da finansira i time na na svaki način okonča rad i postojanje sadašnjeg GKUD-a «Sevdah», osnovanog pre pedesetak godina.

Aktuelna vlast u Vranju GKUD «Sevdah» «buši» uz pomoć dvoje ljudi koji dugo godina rade u ovom ansamblu, Vladimira Jovanovića i Tanje Cvetković.

Oni su, kako navode izvori Info Vranjskih iz GrO SNS-a, „u dilu“ sa naprednjacima na ovom poslu, čime okreću leđa tradiciji koja je na strani «starog» «Sevdaha», ali i vranjskim socijalistima koji su, dok su bili na tronu lokalne vlasti, prema ovom društvu imali veliko razumevanje i zdušno su pomagali njihove aktivnosti.

Kako Info Vranjske saznaju, dvoje pomenutih već su registrovali novo udruženje građana, koje će, prema planu lokalne vlasti, preuzeti sve što može od aktuelnog „Sevdaha“, na ovaj ili onaj način.

Naprednjaci su već preuzeli OKC-e i stavili ga pod ingerenciju svojih omladinaca, (u tom prostoru „Sevdah“ vežba), a sprema se i otimanje kostima, koreografija, instrumenata, svega što se uzeti može.

Čitavu priču koordinira većnica za kulturu Zorica Jović, takođe član „Sevdaha“, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Vranjske takođe saznaju da zaposleni u GKUD «Sevdah» 17 meseci nisu primili platu, što je siguran dokaz da naprednjačka vlast u Vranju želi da uništi ovo kulturno-umetničko društvo, dok na drugoj strani formira «svoj» «Sevdah», ne mareći za tradiciju i činjenicu da je GKUD «Sevdah» proneo slavu Vranja širom sveta.

„Sevdah“ je osnovan januara 1963. godine, vezano za posetu privredne delegacije Japana Pamučnom kombinatu. Kao KUD „Sevdah“ je registrovan 1965. Prvi zvanični nastup ansambla bio je u Vranjskoj Banji, 9. juna 1963, na platou ispred „Kičera“, pred oko 2.000 gledalaca. Kao KUD „Sevdah“, (prvo se zvao „Vranjski sevdah“), registrovan je 1965. godine.

Na primeru GKUD «Sevdah» i «Borine nedelje» jasno se vidi da aktuelna vlast u Vranju želi obračun sa tradicijom i to na planu kulture, s ambicijom da otvori svoju epohu i time pokaže da sve počinje od naprednjaka, poništavajući sva dosadašnja dostignuća ne samo na polju kulture, već i u drugim oblastima društvenog života.

S. Kostić

Komentari

Kd ce ovija nase ale da svatev da smo Turci izmavali pre vise od sto godine? Dokle vise šalvare i tej gluposti? Pobogu imamo nasu, srpsku, nosnju! Sta ce nam one zavese da nose devojke?!

Najnovije vesti

Nova donacija TONČEV GRADNJE »

„Tončev gradnja“ iz Surdulice saopštila je da nastavlja pružanje podrške zdravstvenim radnicima i zdravstvenim instituci...

POBUNA zaposlenih na ORL-u »

Na odeljenju ORL (otorinolaringologije) u sredu se dogodila pobuna zaposlenih, kada je stiglo naređenje iz menadžmenta Z...
ZutoCvece