Monografija Sunčice Denić i na ENGLESKOM

Svetski poznata izdavačka kuća „Lambert Academic Publiching“ iz Sarbrikena (Nemačka) objavila je na engleskom jeziku monografiju „Srpska književnost na Kosovu i Metohiji“ autorke prof dr Sunčice Denić.

Spisateljica i naša sugrađanka Sunčica Denić za Info Vranjske kaže da ova monografija ne može promeniti svet niti sliku o nama, ali će ostaviti značajan trag o piscima i srpskoj književnosti na Kosovu i Metohiji.

- Ova monografija će ostaviti vidljiv trag o piscima koji su poslednjih godina svoja dela stvarali u izbeglištvu i svakoj drugoj raseljenosti, kao i o nekolicini onih stvaralaca koji i danas žive i rade u kosovskom getu – kaže Sunčica Denić.

Ona dodaje da srpska književnost na Kosovu i Metohiji od takozvanog „novog vremena“ (druga polovina 19. veka) do danas, neprekidno beleži stradanja, nepravde, progone i, iznad svega, veliku tugu kako zbog teškog života tako i zbog gubljenja zavičaja i identiteta.

Monografskim pristupom ovom večitom problemu, prof dr Sunčica Denić rasvetljava mnoge teorijske i književnoistorijske elemente ove književnosti, koja se danas i ovde konstituiše i kao „književnost progona i egzila“.

Profesor dr Sunčica Denić (1956. Ugljare, Kosovo) autorka je četiri knjige poezije („Pogodba“, „Pesme u snu“, „Klupko“ i „Nevreme“) i dva romana („Tri sveta“ i „Svet izvan“).

Član je Srpskog književnog društva, a za poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje, dobila je više nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju: „Branko Miljković“, „Pero Despota Stefana Lazarevića“, Grigorije Božović“, „Ana Frank“, „Svetosavska nagrada“ i „Majstorsko pismo“.

Monografiju „Srpska književnost na Kosovu i Metohiji“ prevela je naša sugrađanka, profesorica Maja Bulajić.

Dr Sunčica Denić radi na katedri za jezik i književnost Pedagoškom fakultetu u Vranju.

R. Irić

Komentari

Ovo je lepa vest, ali proverite ko je jos sa Pedagoskog fakulteta objavljivao za tu izdavacku kucu. Prema dostupnim informacijama, najmanje jos dvoje nastavnika je objavilo ukupno tri monografije za istu izdavacku kucu. Ovo samo zbog potpunih informacija.

Profesori na fakultetima ,a pogotovo ženski svet na Učiteljskom fakultetu, su izmislili i do savršenstva usavršili mehanizam napredovanja u karijeri, a da se pritom niko NIKAD od njih ne bavi naukom (a kamo-li umetnošću) u pravom, univerzitetskom smislu. To je plejada veštačkih naučnih skupova i časopisa, pa onda monografije ovakvog tipa, gde ti na engleskom ne prevodi Englez, nego drugarica iz istog grada! Redaljke i grupnjaci potpisivanja referata i preporuka jedni drugima, jednom rečju jedna prava intelektualna apokalipsa i Sodoma i Gomora. Čoveku se danas prosto ne-isplati da se istinski bavi naukom, kada vidi kako ovi prinaklepani biblitekari i seoski učitelji napreduju bez pardona. Ova katastrofa je odraz našeg sveukupnog vrednosnog kolapsa u društvu, da i ćoravo i sakato prima platu preko 150 000 dinara. To isto se dešava i u zdravstvu i policiji i u vojsci. Ostaje nada da će kada krene da se kastri upleteno nerodno šiblje, da će početi onako kako i treba, odozgo.

Najnovije vesti

RECKO pozitivan na KORONU »

Dragan Antić Recko, šef stručnog štaba vranjskog prvoligaša Dinama, pozitivan je na virus koronu, piše portal Mondo.Prem...
ZutoCvece