MITIĆ: Sindikalizam na NAJNIŽIM GRANAMA

Sindikalne organizacije u Vranju su na najnižim granama, jer deluju pod strašnim pritiskom poslodavaca koji u svojoj bahatosti ne poštuju ni zakon ni Ustav Srbije koji propisuje potpunu slobodu sindikalnog organizovanja i sindikalni pluralizam, a zabranjuje mešanje poslodavaca u sindikalne aktivnosti, ističe Novica Mitić, regionalni koordinator Ujedinjenih sindikata za Pčinjski okrug.

Mitić svoje navode konkretizuje karakterističnim primerima brutalnih napada vlasti na organizacije sindikata.

- Formiranje takozvanog načelničkog sindikata u Gradskoj upravi pokazuje da gradski vlastodršci time žele da oslabe postojeći sindikat i obračunaju se sa sindikalnim aktivistima, mislim da su to svi u Vranju prepoznali - poručuje Mitić.

Regionalni poverenik Ujedinjenih sindikata podseća na slučaj sindikalnih aktivista u «Sanču» i «Novom domu» kao klasičan primer kršenja sindikalnih prava zagarantovanih Ustavom Srbije.

- Sindikalni aktivisti Industrijskog sindikata stradali su u «Sanču» i «Novom domu» samo zato što su se odvažili da naprave sindikat koji nije po volji poslodavaca, a to je nespojivo sa pravnim aktima zemlje koji regulišu ovu oblast - objašnjava Mitić.

S. Kostić

Komentari

Sindikalci izvedite narod na ulice, organizujte se zato vodite te institucije. Sta se ceka? Ovo moze da bude samo jos gore sa ovom bagrom koja nas je zajasila.

Novice, Novice. Ti pričaš koji si bio najveci neradnik novogradnje i veliki prijatelj našeg, milog i dragog Pahomija. bože ovaj čovek i dalje lelemuda . Ne razumem što ti Vranjske daju malo više prostora.

Najnovije vesti

ZutoCvece