Miloš Tošić, Vranjanac u Kanadi

"Svi Kanađani i stanovnici Kanade sa stalnim boravkom mogu da se prijave za besplatno javno zdravstveno osiguranje. Pravo na zdravstvenu pomoć i negu postavljeno je iznad mogućnosti pojedinca da je plati, tako da se troškovi lečenja pokrivaju iz budžeta provincija i teritorija. Nije sve, međutim, tako sjajno; kada doktoru specijalisti oduzmete skoro pola plate za takse, koje su ovde previsoke, mnogi od njih napuštaju Kanadu i odlaze do susedne Amerike gde su bolje plaćeni i manje oporezovani", kaže za Vranjske Miloš Tošić, Vranjanac koji više od decenije živi u Kanadi.

Kaže da je još kao dete puno putovao sa roditeljima i sestrom. Često su obilazili Evropu, sa majkom je putovao i do Afrike. Američki kontinent je prvi put obišao sa 16 godina. Kao srednjoškolcu mu je, veli, bilo jako interesantno kako ljudi žive "preko bare" i koliko ima razlika između Evrope i Amerike. Kada je odlučio da ponovo ode u Kanadu, nije se preterano lomio zato što je znao šta može da očekuje.

On naglašava da daroviti studenti moraju mnogo da rade da bi dobili pravo na korišćenje stipendije.

"Nadareni studenti imaju pravo na stipendiju, ali da biste je dobili morate zaista mnogo da radite od samog početka školovanja. Ukoliko ne uzmemo u obzir stipendije, za pokrivanje godišnjih troškova studiranja u Kanadi u proseku je neophodno izdvojiti između 15 i 30 hiljada kanadskih dolara, što je pristupačnije u odnosu na SAD ili Veliku Britaniju", kaže Tošić.

Miloš Tošić je rođen u Vranju, 29. februara 1980. Završio je OŠ "Vuk Karadžić" i srednju Veterinarsku školu "Stevan Sinđelić". Nakon dve godine napustio je prava i nastavio na Višoj školi za menadžment u Zaječaru. Diplomirao je 2003. na odseku za Opšti menadžment. Nedavno je stekao i diplomu kanadskog koledža "The Humber Institute of Technology and Advanced Learning", poznat kao "Humber College", i primio zvanje Certified in Management, od Kanadskog instituta za menadžment.

 

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U ŠTAMPANOM UZDANjU VRANjSKIH.

Najnovije vesti

Novi zamah korone na jugu »

Na jugu Srbije u porastu su i broj i procenat novoinficiranih korona virusom, pokazuju poslednji podaci Zavoda za javno...
ZutoCvece