MIHAJLOVIĆ: NIN-ovi drugosrbijanci

Nakon velike javne polemike oko dodeljivanja NIN-ove nagrade , koja je po odluci žirija pripala piscu Saši Iliću za roman „Pas i kontrabas“, pesnik iz Vranja Miroslav Cera Mihailović dao je na društvenim mrežama stav o ovoj nagradi, uz osvrt na „Borinu nagradu“.

- Ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade je od 2008. sa svojom ideološkom sabraćom u više navrata pokušavao atentat i na nagradu "Borisav Stanković" i "Borinu nedelјu", ali su se malo preračunali. U Novinama Vranjskim, Peščaniku, Betonu i srodnim drugosrbijanskim megafonima ponavlјao je njima svojstvenu mantru kako je Borina nagrada okupirana i da je treba, onako, "na juriš", kao i mnoge druge institucije u Srbiji "osloboditi"- piše između ostalog na javnom profilu Kniževne zajednice.

U nastavku, u dobro poznatom maniru Mihailovića piše da je NIN je konačno oslobođen od popularisanja iole kvalitetne književničke robe.

- Ninova nagrada, podšprajcovana bofl žirijem, svega što determiniše / podrazumeva književno delo – stoji u saopštenju Književne zajednice.

Dan pre dodeljivanja nagrade grupa pisaca uputila javnosti otvoreno pismo naslovljeno „Bojkot NIN-ove nagrade", a među potpisnicima su i česti gosti „Borine nedelje“ ,Vladimir Tabašević i Miro Vuksanović, kao i Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić, Slobodan Vladušić, Nikola Malović i Emir Kusturica.

Oni su u pismu naveli da „ne postoje nagrade koje se savršeno pošteno dodeljuju", kao i „žiri koji je besprekorno kompetentan", a sadašnji žiri su okarakterisali kao grupu „što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentnih ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani".

Potpisnici zahtevaju da se njihovi budući romani ne uzimaju u obzir, kao i da njihovi izdavači ne prijavljuju romane za NIN-ovu nagradu.

U žiriju su bili su književni kritičar i kolumnista Teofil Pančić , novinarka kulturne redakcije RTS-a Marija Nenezić, izdavač Branko Kukić, pesnik Marjan Čakarević i Ivan Milenković, filozof i urednik na Trećem programu Radio Beograda.

SSB

Komentari

Tzv. patriotska književnost je propala, mladi to ne čitaju, ne veruju više ni Kusturici ni Ćosiću.

Све су књижевне награде код нас компромитоване, све се додељују по неким "кључевима", "везама", политичким и другим опредељењима више него по уметничкој снази и вредности. Бранко Кукић је изванредно значајан за нашу књижевност као издавач едиције Алеф и часописа Градац из Чачка а за остале не знам јесу ли компетентни или нису.

Najnovije vesti

Osnovan odbor Desnice i u Banji »

Posle Trgovišta, Srpska Desnica u subotu je osnovala i svoj Opštinski odbor u Vranjskoj Banji. Skup je održan u sali ban...
AluTerm plus