IN MEMORIAM: Preminuo najstariji srpski sveštenik Jovan Radosavljević

Arhimandrit Jovan (rođen kao Milisav) Radosavljević, čiji je matični manastir Blagoveštenje, a koji je bio na službi u Eparhiji vranjskoj, preminuo je u Novom Sadu, u svojoj 94. godini od posledica koronavirusa, od čega je lečen više nedelja.

Arhimandrit Jovan je rođen 1927. godine u selu Lelić i jedan je od učenika vladike Nikolaja Velimirovića, s kojim se prvi put susreo u Žiči kada je imao 11 godina.

Milisav (kasnije Jovan) bio je Nikolajev učenik sve dok nacisti nisu zarobili vladiku i prebacili ga u logor Dahau.

Zamonašio se 1950. godine u manastiru Rača, a kasnije je prešao Prizren, nakon što je za episkopa raško-prizrenskog postavljen Pavle, kasniji Patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Upravo ga je Patrijarh Pavle ohrabrio da završi bogosloviju, a zatim i Pravoslavni bogoslovski fakultet.

Njegovo ime se pominjalo kao ime velikodostojnika koji je trebalo da izvuče jednu od tri koverte u kojoj se nalazi ime novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

BIOGRAFIJA

Jovan Radosavljević završio je četiri razreda osnovne škole u Leliću, osmogodišnju u Dečanima 1961. godine, Bogosloviju u Prizrenu 1966. godine, Bogoslovski fakultet u Beogradu 1971. godine i postdiplomske studije u Atini 1971—1974. godine.

Posle prekida studija upućuje se u manastir Ostrog za v. d. upravnika monaške škole u decembru 1974. godine.

Iz Ostroga monaška je dvogodišnja škola preseljena u Dalmaciju u manastir Krka gde se nalazila i Bogoslovija 1977. godine. Tamo je upućen za nastavnika.

Posle godinu dana premešten je za nastavnika u prizrensku Bogosloviju 1978/79. Profesorski ispit položio je u Beogradu 1983. godine.

Unapređen je u čin arhimandrita 1992. godine.

Kao profesor penzionisan je sa radom u školi 2001. godine.

Bio je duhovnik tri godine u bogoslovijama u Beogradu, Karlovcima i Kragujevcu, autor je više značajnih dela. .

Avgusta 2012. godine odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog reda.

wikipedia

Najnovije vesti

„Cvet jednakosti“ za Jelenu »

Jelena Stojković, novinar „Novosti“ iz Vranja, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Cvet jednakosti“ koju, u okviru manifest...
ZutoCvece