IN MEMORIAM: Momčilo Moša Đorđević

U Vranjskoj Banji je u subotu 4. maja posle duge i teške bolesti preminuo Momčilo Moša Đorđević, jedan od najistaknutijih žitelja Vranjske Banje, opozicionar, intelektualac i iznad svega skroman i human čovek, posvećen supruzi Mirjani i deci Miroslavu i Milici.

Sa teškom bolešću nosio se poslednje 23 godine, što mu nije smetalo da se bavi javnim poslovima i da radi kao inženjer zaštite na radu u preduzeću «Zavarivač», gde je i dočekao penziju.

Moša Đorđević je bio član Srpskog pokreta obnove i na više funkcija u ovoj stranci upravo u najtežem periodu za bavljenje politikom, devedesetih godina prošlog veka, kada je pripadnost opoziciji bio izazov i rizik za svakog mislećeg čoveka u zemlji Srbiji.

Čestit i pošten, pun hrišćanskih vrlina i bez «talenta» za delovanje ispod žita, nesklon mutnim i zakulisanim političkim igrama, krajem 90-ih godina prelazi u Demokratsku stranku, gde će do 2008. godine biti na više javnih funkcija u odborima u Vranjskoj Banji i Vranju.

Sa celokupnim odborom DS u Vranjskoj Banji te 2008. prelama još jednom u svom političkom angažmanu i pristupa Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića, nastavljajući borbu za istinske i suštinske promene u društvu.

Poslednjih godina Moša Đorđević je bio izvan politike, ali je požrtvovano i sa mnogo ljubavi i entuzijazma obavljao dužnost predsednika Pravoslavne crkvene opštine Vranjska Banja.

Moša je, a to treba reći bez uzmaka i rezerve, bio roker nežnijeg srca, svirao je gitaru u grupi «Lordovi» i nije krio svoje prve muzičke ljubavi, «Bitlse» koji su, kako je govorio, «početak, sredina i kraj svega u rokenrolu», a na domaćoj sceni voleo je samo Indekse i Korni grupu i naravno obožavao gitaristu Bodu Kovačevića koji mu je bio muzički uzor.

Odlaskom Moše sa životne scene u Vranjskoj Banji ostala je praznina koja se neće nikada ispuniti, posebno u ovim teškim i zlim vremenima, na intelektualnom, kulturološkom, ljudskom i svakom drugom planu.

Momčilo Moša Đorđević sahranjen je unedelju 5. maja na banjskom pravoslavnom groblju, a opelo su održali vladika vranjski Pahomije uz sasluženje osam pravoslavnih sveštenika iz Vranja i Vranjske Banje.

S. Kostić

Komentari

Ne mogu dovoljno da se zahvalim za tekst... Divno...

Plemenit čovek naš dragi kum Moša. Srećni smo što smo imali tu čast da nam on bude kum i da naša deca to kumstvo nastave. Biće zauvek u našim srcima.
Srbijanka i Dušan Desković

Lepo je kad vidis da neki ipak cene prave vrednosti i iskrene i postene ljude.Porodici saucesce a vama veliko bravo za ovakav tekst.

Najnovije vesti

DJB: Pretnje su NEDOPUSTIVE »

Gradski odbor DJB najoštrije osuđuje konstantne napade i teror nad novinarima i urednikom portala Info Vranjske. - Ne m...

NUNS: Novi napad na Info Vranjske »

Nezavisno udruženje novinara Srbije obaveštava javnost i nadležne organe da su novinari portala Info Vranjske ponovo izl...

PRAVI DANHIL ponovo u Vranju! »

Kompanija British American Tobacco (BAT) saopštila je u utorak da je započela je proizvodnju jednog od svojih najpoznati...
ZutoCvece