KONTROLE I KAZNE: U kafićima muzika vikendom samo do 24.00

Komunalna i Inspekcija zaštite životne sredine, u saradnji sa Policijskom upravom Vranje, pokrenule su od petka 14. jula intenzivnije vanredne, periodične i noćne kontrole ugostiteljskih objekata u pogledu poštovanja ograničenja o radnom vremenu i propisa o emitovanju muzičkog sadržaja, potvrdio je u izjavi za Info Vranjske načelnik Inspekcijskih službi Grada Vranja Boban Antanasijević. 

„Radno vreme ugostiteljskih objekata je do ponoći radnim danima i nedeljom, a u periodu od 15. juna do 15 septembra, petkom i subotom od 18 sati do 1 čas posle ponoći, u skladu sa Odlukom o akustičnom zoniranje i merama zaštite od buke na teritoriju Grada Vranja.

Da budemo precizni, ugostiteljski objekti mogu muzički program emitovati radnim danom i nedeljom do 23 sata, a u periodu od 15. juna do 15. septembra u dane vikenda najduže do ponoći.

Radno veme mora biti istaknuto na  vidnom mestu u objektu“, kazao je Antanasijević za Info Vranjske.

Shodno odlukama, dodaje Antanasijević, svi privredni subjekti koji se bave ugostiteljstvom dužni su da svoj rad organizuju tako da se ne uznimiravaju građani koji žive ili rade u susedstvu, bilo u pogledu emitovanja muzičkog sadržaja, zvučnim signalima, vikom, emitovanjem isparavanja, dima i slično.

„Nadzor zbog uznimiravanja sugrađana u susedstvu obavlja se prijavom ili opažanjem službenog lica, traži se izveštaj  PU Vranje o obavljenim kontrolama.

Na osnovu tih činjenica, ako ima osnova, pokreće se prekršajni postupak, a prijava se prosleđuje u dalju nadležnost Inspekciji za zaštitu životne sredine radi preduzimanja mera za koje su zakonom ovlašćeni“, navodi Antanasijević.

Igranka do zore

U letnjem periodu problematični su ugostiteljski objekti u užem centru grada koji imaju letnje bašte na otvorenom i u kojima se pušta muzika.

„U tim objektima biće pojačana kontrola u narednom vremenskom periodu.

Novčanom kaznom od 250.000 do 500.000 dinara biće kažnjeni pravni subjekti koji ne poštuju gradske odluke.

Novčanom kaznom od 40.000 dinara kazniće se pravno lice ako muzički program izvodi protivom članu odluke o izvođenju muzičkog programa“, navodi načelnik svih inspekcija.

Inspekcije obavljaju nadzor po osnovu Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji Grada Vranja i Opštine Vranjska Banja, Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekta i bašti na javnim površinama u skladu sa Pravilnikom.

I.V.

Komentari

Pa gde vam je Taskovic? Sto ne pise kaznei, svi rade do 4 ujutru. Ali zato pise po dve kazne nedeljno Skadarliji. Ovaj grad je uvek najvecu stetu imao od "postenih" vecnika za ugostiteljstvo, zam. Gradonacelnika i nacelnika kom. Policije. Kad sredimo kafice moglo bi da se pogleda ko je i kako izdao silne dozvole za gradnju a nemamo glavnog urbanistu.

Da nije nacelnik u silnom citiranju zaboravio nesto da kaze, sta je sa ugostiteljskim objektima koji se nalaze u prostoru stambenih zgrada, do koliko oni mogu da emituju muziku? Zasto je to najbitnije zaboravio? Da li zbog desavanje u petak i subotu u Brankovoj ulici? Zasto se tada niko od inspektora nije javljao. Jos nesto je zaboravio da kaze, do koliko je radno vreme inspekcijskim sluzbama i komunalnoj policiji? Kako ce da vrse kontrolu kada im je radno vreme do 00 casova? A da li pojedini ugostiteljski objekti ispunjavaju uslove za emitovanje muzickog programa, evo da krenemo od Tri lepe, sta se desava u tom lokalu, ima li dozvole za rad, ima li potrebnu dokumentaciju za nadogradnju i gradnju, sta je to kafana, prenociste ili nesto trece? Sta je nasla interventna ili i o tome se cuti?

Opet ste zamenili teze gospodo. Nije uzrok nasilja muzika u kaficima, uzrok nasilja je kvalifikacija krivicnih dela. Da nasa policija, a zatim i pravosudje pocne da nasilje koje se desava prethodnih godina kvalifikuje kao ubistva u pokusaju, ovakvih i slicnih incidenata ne bi bilo. Dok god se "remecenjem javnog reda i mira" smatra kad 10 razularenih ulicara sutira u glavu jednu osobu koja je vec na zemlji, a taj sa zemlje zavrsi sa frakturama: lobanje, ruku, nogu, a onda se sve to kvalifikuje kako nanosenje lakih ili teskih telesnih povreda, ocekujte da su ovakvi incidenti normalni. Tako da gospodo umesto sto utisavate muziku uzmite se u pamet i ugledajte se na Grke. Da ste sve te ulicare pohapsili i osudili adekvatno, ne bi muzika bila problem. Ali ako se ti sto otvaraju lobanje u odelu staraju o bezbednosti na inauguraciji onda nam ni policijski cas nece biti od pomoci.

Najnovije vesti

Novi zamah korone na jugu »

Na jugu Srbije u porastu su i broj i procenat novoinficiranih korona virusom, pokazuju poslednji podaci Zavoda za javno...
ZutoCvece