KOME će vlast pokloniti BIOSKOP, zbog čega i za KOLIKO PARA? (FOTO)

Vranje već dugi niz godina nema biskop, a elitni prostor u centru grada, u kome je bioskop radio sve negde do početka novog veka, dugo je bio predmet sudskog spora između udruženja zanatlija, koje je upravjalo zgradom decenijama, i Grada Vranja.

Grad Vranje je dobio taj spor, sada je on vlasnik zgrade bioskopa nekadašnje “Slobode”, i tu i počinje ova priča.

Bioskop je sada potpuno uništen i prepušten propadanju, pao je krov i urušio se u salu, a sada su na redu zidovi, koji stoje samo nekim čudom.

Ovolika nebriga, inače tipična za vlast SNS-a u Vranju, ipak prevaziilazi i okvire njihove nesposobnosti, pa se mora čitati kao nečija namera.

Čija i zbog čega?

Očigledno, neko će onoliki prostor u samom centru dobiti da tu sazida stambenu zgradu ili nekakvu trgovinu, pod sumnjivim uslovima, a neko će u Gradu masno da se od toga opari.

Zato vlastima i smeta bioskop, zato je on ostavljen da propadne, pa da posle Zorica Jović kaže da se borila za bioskop, ali da, eto, nije uspela, sačekače se dan dva da se prašina slegne, i kreću majstori.

Ostaje još samo da se vidi čiji.

A nije loše podsetiti gradske vlasti, a pre svega većnicu za kulturu Jovićevu, da je Vranje grad koji je samo dve godine nakon Pariza video prvi nemi film, i da je u isto vreme kada i ostali svet, daleke 1932. godine, video prvi ton-film, i da je između dva rata imao čak četiri bioskopa.

Zna li to neko u vlasti u Vranju, i tiče li ga se to na bilo koji način?

Pravi bioskop je u Vranju otvoren 1913. godine, a vlasnik je bio kafedžija Dimitrije Jovanović Tabače.

Kako Vranje nije imalo struju, predstave su emitovane pomoću agregata! Pre sto godina! Danas, shvata li to većnica Jović, ni agregat ne pomaže!

I sad, šta? Ništa, da se čeka, da se vidi ko će, i u čije ime i za koliko para, dobiti prostor očigledno nekadašnjeg bioskopa.

I da se, još jednom, vidi ko čini „narodnu vlast“ u Vranju.

I koliko nas to prelivanje državnih vrednosti u privatne džepove košta, naravno.

SSB

Komentari

Pa dobro,u nijednom Gradu u Srbiji ne radi bioskop,glupo bi bilo da propada,trebalo bi da se proda nekome bolje nego da stoji ruglo u centru.Sada ako se nekome "pokloni"onda je to druga prica.

Propada i zenski internat i bivsi bazen,bolje da se i to proda nekome,nego da propadaju i da se skupljaju svakakvi.Naravno za pristojnu svotu.

U Vranju se bolje zivelo izmedju dva rata neko sada, grad je potpuno upropascen. To ce se u tajnosti prodati nekome, a na tom mestu ce biti stanovi. Neke zgrade se namerno zapustaju, da bi se kasnije, pod izgovorom da je to ruglo i leglo zaraze, prodale nekom. Ali niko ne kupuje tu urusenu zgradu, vec lokaciju. Bas njih briga za bioskop i za film, kako kaze nas gradonacelnik Gomnzi, on se ne razume bas u umetnost, on vise voli suske. A kako je potresno govorio u svom ekspozeu, na krunisanju, o vranjskom Domu kulture, kako ce on da ga otvori. Neke babe mu poverovase.

Projekat za bioskop "Sloboda" je uradio arh Saša Petrović. Model tog projekta je prva slika koju ste objavili.

Napredno mena sta. Kakav narod takva lokalna vlast. Ovo je beticiorao visoki funkcioner naprednjaka. Uskoro padaju maske.

Agencija za restituciju ima svoje brojeve telefona na kojima mozete zakazati razgovor u vezi predmeta zgrade bioskop Sloboda!Pozvite agenciju i dobicete informaciju kome ce vlast pokloniti BIOSKOP!

Последњи филм у овом биоскопу је био "Лепа села лепо горе"... Иронија. Од тада је још биоскоп затворен од стране спс власти ,а уз аминовање Радета Радивојевића,под чију је ингеренцију потпао објекат и радници.

Zanatski dom sa bioskom nikako ne moze biti u vlasnistvu grada Vranja.Ovo su gradili
zanatlije 7 opstina Pčinjskog okruga.Zemljiste je kupljeno 1937.godine od Opstine Vranje
i o tome postoji tapija o kupovini zemljista.Zanatski dom i bioskop su gradili zanatlije
Pčinjskog okruga i to dobrovoljnim prilozima, materijalu i gradji.Postoji sava dokumentacija
o ovome i ugovor sa majstorima iz Masurice koji su i gradili ovaj dom.
Izgradjena su dva Zanatska doma jedan u Vranju i jedan u Presevu.Posle 1945.godine oba su
nacionalizovana (oduzeta) i sve do danas su davana na koriscenje raznim sizovima,domu kulture,udruzenjima itd.
Zadnji sudski postupak je vodjen izmedju Grada Vranja i svih tih urduzenja kome je dat na raspolaganje i upravljanje,
i isti je iskoriscen kako bi se grad Vranje upisao kao vlasnik.Od 1945.godine pa sve do danas nikad
nije pokrenuta restitucija tj, povraćaj imovine zanatlijama svih 7 opština Pčinjskog Okruga.
Tim povodom zanatlije i preduzetnici Pčinjskog okruga koji neguju tradicije zanatstva od 1924 pa
sve do danas i koji su registrovani kao pravni sledbenici ovih udruzenja pokrenuće postupak povraćaj
oduzete imovine od 1945 godine.I jedino na taj način sačuva ovaj prostor od otimačine.

Najnovije vesti

Velikić u sredu gost Vranja »

Dragan Velikić, jedan od najčešće nagrađivanih srpskih pisaca, gostovaće u biblioteci „Bora Stanković“ u sredu od 19 čas...

Tri nagrade za RADNIK »

Na proglašenju najboljih sportista i sportskih kolektiva za 2019. godinu u Surdulici, FK Radnik je dobio tri laskava pri...
AluTerm plus