KNjIGA ZA DANAS: Smrt za poneti, Zoran S. Nikolić

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka “Bora Stanković“

Zoran S. Nikolić (1965), srpski je književnik, koji živi i piše u Vranju. Do sada je objavio knjige Poverljiv materijal,(1988), Rečeno kao ubijeno, (1996), Onog u sebi (1998) i Ovo naše doba (2006). Roman „Smrt za poneti“, u izdanju „Lagune“, od samog objavljivanja privlači čitaoce i pobuđuje interesovanje stručne javnosti.

Arhitekta Janko Klindup je od detinjstva do zrelih godina svedok brojnih nevolja i stradanja. Iako mu umiru prijatelji, srodnici, susedi i žene koje je voleo, Janko je jak čovek, koji je rano naučio da trpi udarce, uz spasonosnu dozu humora i mudrosti lišene straha i nestrpljenja.

Vremenom, opaža da je svaka smrt drugačija.

„Sudeći po nekim smrtnim slučajevima u svojoj okolini, on bi rekao da je smrt poput rođenja; sudeći po drugima, smrt je čak neka vrsta novog iskustva, a katkada se pokazuje i da kraj života jedne osobe vodi početku ljubavi sa drugom. Naoružan svim tim iskustvima i spoznajama, glavni junak Smrti za poneti, odlučuje se na bespoštedan i konačan obračun kada će pokušati ono što svima deluje nemoguće - da pobedi strašnu kosačicu ljudskih života ili bar značajno odloži njenu posetu.“

Po autoru, ovaj roman je vrsta istraživanja, intimni intelektualno - emotivni eksperiment koji je posle objavljivanja prepušten javnosti.

„Ne zaboravite, mi u vezi sa dva ključna momenta nemamo direktno iskustvo, mi nismo u prilici da doživimo ni svoje rođenje niti svoju smrt, pa se zbog toga upinjemo da se nosimo sa njima u nekoj prihvatljivoj formi, ili da ih dodatno mistifikujemo, kao što čine religije, ili da ih svedemo na nešto konačnije, a to čini nauka i ponekad filozofija. Eto, to bi možda i bila uslovna osnova romana, iako u njemu nema nedvosmislenog odgovora, jer bi bilo neozbiljno u kontekstu kako sam projektovao roman. Zbog toga je u romanu, sa druge strane, izvesno konkretno ishodište, odnosno sudbina glavnog junaka.“

Ovaj roman je pisan jednostavnim stilom, u kratkim poglavljima koja se čitaju brzo i lako. Kombinacija je stvarnog i izmaštanog. Potvrđuje nam da o ovoj tako krupnoj temi još uvek nije sve rečeno.

Najnovije vesti

ZutoCvece