KNjIGA ZA DANAS: „Sasvim skromni darovi“, Uglješa Šajtinac

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka “Bora Stanković“

Uglješa Šajtinac (1971), rođen u Zrenjaninu, dramski je pisac, pripovedač i romansijer. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti književnosti. Od 2005. godine predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Roman „Sasvim skromni darovi“, u izdanju „Arhipelaga“, je porodični roman u kome dva brata razmenjujući mejlove svedoče o svojoj američkoj i srpskoj svakodnevici.

Prvo što nam se nameće u romanu je odnos prema prošlosti. Na paradoksalan način, ova dvojica braće se zbližavaju i otvoreno govore o svom zajedničkom odrastanju, tek nakon što su se razdvojili.

Kroz razgovor o prošlosti otvara nam se istorija. To je prvenstveno istorija naše države u proteklih dvadeset godina, ali i lična istorija data iz perspektive mladića, odnosno deteta.

Bez obzira na to što je izabrao formu prepiske, Šajtinac ne beži od dijaloga.

U romanu se kroz sudbinska iskušenja glavnih junaka na originalan i uzbudljiv način govori o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena. Ovde se ne radi samo o razmeni iskustava i informacija između dva brata rasuta na dva kontinenta, već je prikazan generacijski sukob, različito shvatanje istorije, dijalog između istoka i zapada, starog i novog.

Kroz fizički ogromnu razdaljinu između braće, Šajtinac simbolički govori o ogromnim, ali premostivim razlikama: razlici u godinama, kulturama, ideologijama, životnim prilikama, mentalitetu i na kraju, o sudbini.

Jedna od specifičnosti autorovog stvaralaštva jeste promena uloga i neočekivani obrt na kraju. Onoga trenutka kad se likovi pomire sa svojom sudbinom, tok njihovog života se okreće. Kroz lagano pripovedanje, pisac uspeva da nam ukaže na probleme starih i novih generacija – pronalazak sebe i mesta koje nam je namenjeno predstavlja suštinu skromnih darova.

Šajtinac je napisao potresnu i provokativnu hroniku naših dana, knjigu u čijim pismima sa autentičnom snagom progovaraju poslednje godine naših života.

Za ovaj roman, dodeljena mu je Evropska nagrada za književnost, dobitnik je Vitalove nagrade i Nagrade „Bora Stanković“ za najbolju proznu knjigu godine.

Najnovije vesti

ZutoCvece