KNjIGA ZA DANAS: „Misterije Ginkove ulice“, Uroš Petrović

Piše: Jelena Ranđelović, Biblioteka „bora Stanković“

Uroš Petrović (1967), srpski književnik, autor je romana fantastike, romana u zagonetkama i zagonetnih priča. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti književnosti i fotografije. Specifičan je po inovativnom pristupu književnosti za decu i mlade. Pomera granice u savremenoj srpskoj literaturi.

Osnivač je Mensinog svetskog foto kupa, koautor je programa „NTC Sistem učenja“ i autor koncepta „Zagonetna pitanja“, koji podstiču razvoj funkcionalnog znanja i kreativnog načina razmišljanja.

„Misterije Ginkove ulice“, u izdanju „Lagune“, je roman u zagonetkama, u čijem rešavanju može pomoći Marta, zelenokosa devojčica.

Ova devojčica živi u neobičnoj Ginkovoj ulici. Voli da rešava tajne i misterije i nesvakidašnje slučajeve. Ukoliko i vi volite da ih rešavate, Marta će vam pomoći i to na jedan tajni način. Ono što je veoma važno je da ne smete da se plašite mraka, senki i zmija!

Za čitanje ove knjige neophodna je hrabrost i odvažnost pravog pustolova čiju bistrinu uma ne sme da pomuti ni okruženje krcato bićima iz mraka i zastrašujućim zvucima.

Knjige logičkih zagonetki Uroša Petrovića teško ispuštaju iz ruku i deca i odrasli, a nastupi i druženja sa mladim čitaocima, sve su samo ne uštogljeni književni susreti.

Neke od njegovih najinspirativnijih misli su:

„Sve što uradite umesto svog deteta, uradili ste protiv njega.“

„Otkrivanje je važnije od otkrića. Trenutak otkrića pravog odgovora nije ni blizu toliko važan koliko put do njega.“

„Najveća avantura koja može da se dogodi je ona koja se dogodi u mozgu. Dete koje ne čita u ranom detinjstvu, u nižim razredima osnovne škole, neće imati bogat rečnik. Dete koje nema bogat rečnik, neće moći da obavlja mnoga zanimljiva i lepa zanimanja u životu.“

Ovaj roman mozgalica i glavolomki Uroša Petrovića je nagrađen i „Dositejevim perom“ za najbolju knjigu, za decu starijeg uzrasta, u 2011. godini.

Deco i odrasli, uživajte!

Najnovije vesti

Dinamo bez bodova u Vranju »

Vranjski Dinamo je u 20. kolu Prve lige poražem na svom terenu od ekipe IMT iz Beograda rezultatom 1:3, poluvreme 1:1.Fu...

I posle Bosketa – Sneža »

Snežana Stanković, savetnica poverenika SNS u Surdulici Branislava Veličkovića, krenula je u žestoku kampanju sa ciljem...
ZutoCvece