KNjIGA ZA DANAS: „Devičanski plavo“, Trejsi Ševalije

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“ Vranje

Trejsi Ševalije (1962), priznata engleska književnica, rođena je u Vašingtonu, gde je provela detinjstvo. Kasnije se preselila u Englesku. Postala je svetski poznata romanom „Devojka sa bisernom minđušom“, zasnovanim na priči o nastanku čuvene Vermerove slike.

Trejsi Ševalije je trenutno među najboljim piscima istorijskih romana – jako zanimljivog žanra ako pisac poseduje umeće za isti.

„Devičanski plavo“, u izdanju „Lagune“, Trejsin je debitantski roman, napisan, ne tako davne, 1997. godine. „Prvo, pa dobro“, kažu kritičari. Inspiraciju je pronašla u događajima u Francuskoj, u 16. veku. Ovo je priča o traganju za detaljima iz porodične istorije glavne junakinje romana.

Amerikanka, Ela Tarner, daje sve od sebe da se uklopi u malu, čvrsto povezanu zajednicu francuske varošice u koju se doselila. Izbegavana i usamljena, oseća potrebu da sazna što više o svojim precima iz porodice Turnije, ne sluteći da će ishod istaraživanja biti neočekivano bolan.

Paralelno pratimo priču Izabel Di Mulen, zbog crvene kose prozvanu La Rus, koju u selu izbegavaju i muče jer sumnjaju da je veštica. Meštani su gnevni na nju i zbog njene posvećenosti Devici Mariji. Kad zatrudni, primorana je da se uda za moćnika porodice Turnije. Mučitelj joj postaje muž i čeka je zapanjujuća sudbina koju Ela Tarner otkriva četiri veka kasnije.

Ako pitate Trejsi da li su njeni junaci autobiografski, ona će vam odgovoriti da jesu, ali ne sa namerom. Po njoj, pisanje je uvek autobiografsko, makar i indirektno, jer se kroz pisanje uvek ističe ono što u vam datom trenutku okupira misli.

Roman predstavlja fantastični spoj prošlosti i sadašnjosti, pun je ljubavi, mržnje i misticizma, ispričan na originalan način.

Ovo je očaravajuća priča o dve žene, rođene u različitim razdobljima, i o porodičnom nasleđu koje ih vezuje.

Najnovije vesti

ZutoCvece