KNjIGA ZA DANAS: „Šala“, Anton Pavlovič Čehov

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“

Anton Pavlovič Čehov (1860-1904), pripovedač, novelista i najznačajniji ruski dramski pisac. Prve priče je objavio da bi mogao da izdržava sebe i porodicu dok studira medicinu.

Imao je običaj da kaže da je medicina njegova zakonita žena, a književnost ljubavnica, gde bi povremeno jedna ustuknula pred drugom ili bi joj svojevoljno ustupila mesto.

Smatra se, uz Mopasana, najvećim novelistom evropskog realizma, a njegove drame i danas vrše jak uticaj na evropsko pozorište.

Pripovetka „Šala“, jedna je od najlepših u velikom opusu Čehova. Govori o dečaku i devojčici koji se sankaju. Dečak ohrabruje devojčicu Nađenku da se spusti sankama niz breg, a ona, iako veoma uplašena, pristaje.

Dok sanke brzo jure, a vetar jako duva, on joj izjavljuje ljubav, ali ne dovoljno glasno, pa ona nije sigurna da li je uopšte čula te reči ili joj se samo učinilo. Da bi bila sigurna, traži od dečaka da se ponovo spuste niz breg...

„I zagonetka ostaje zagonetka! Nađenka ćuti, o nečem razmišlja... Ja je ispraćam sa sankanja kući, ona se stara da ide lakše, usporava korak i stalno čeka da li ću joj reći one reči. I ja je vidim kako pati njena duša, kako se ona savlađuje da ne kaže: - Nije moguće da ih je izgovarao vetar! A ja neću da to vetar izgovara!“

Antona P. Čehova nazivaju začetnikom psihološkog realizma. Neki od njegovih najpoznatijih citata su:

„Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslabađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.“

„Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu.“

„Nema, niti može biti pravednog bogatstva.“

Čehov je poručivao da veliki pisci i umetnici politikom treba da se bave samo toliko koliko im je potrebno da bi se od nje odbranili.

On je, kao pisac pripovedaka i drama, zaronio u prividno neatraktivnu svakodnevicu običnih ljudi, te su tako i nastale njegove najlepše priče.

 

Najnovije vesti

ZutoCvece