KNjIGA ZA DANAS: „Čitač“, Bernhard Šlink, izdavač Plato books

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“ Vranje

Bernhard Šlink (1944), jedan je od najpoznatijih savremenih nemačkih pisaca. Po osnovnoj profesiji je pravnik, pa su i teme kojima se u svojim knjigama bavi, bliske teoriji i praksi prava. Šlink je napisao nekoliko romana od kojih je svaki bio nagrađen, a romanom „Čitač“ ušao je među velikane svetske književnosti.

Ovaj roman, u izdanju “Plato books-a“ spada u red onih retkih knjiga koje se sa uživanjem čitaju više puta i pamte čitavog života. To je priča o posvećenosti jednoj ženi, o ljubavi i strasti, s’ jedne strane, a sa druge o istorijskoj i moralnoj odgovornosti i nedužnim žrtvama.

Odnos petnaestogodišnjeg Mihaela i dosta starije Hane opčinjava i začuđuje. Mihael je toliko zaljubljen u nju da želi da napusti školovanje, ali mu Hana to ne dozvoljava. Kako bi ga podstakla da uči, tera ga da joj čita svaki dan. Strastvena veza naglo se prekida kad Hana jednog dana nestane. Osam godina kasnije, Mihael odlazi sa kolegama u sud kako bi pratili parnicu protiv žena nadzornica u logoru za vreme Drugog svetskog rata. Hana je na optuženičkoj klupi, Mihael je nemo posmatra ne odajući ni jednim gestom da se poznaju...
Čitač je potresna priča o istini i pomirenju, o tome kako se jedna generacija suočava sa zločinom druge. Ovaj roman se može podvesti pod  psihološku prozu.
Na pitanje o motivaciji za pisanjem Šlink odgovara: “Ja pišem iz istog razloga iz kog drugi čitaju - niko neće da živi samo jedan život“.

„Upravo u trenutku kada nam se činilo da je o Nemačkoj i ratu sve rečeno, pojavljuje se ova napeta, filozofski elegantna i u moralnom pogledu kompleksna knjiga“ (The New York Times)

Najnovije vesti

Dinamo bez bodova u Vranju »

Vranjski Dinamo je u 20. kolu Prve lige poražem na svom terenu od ekipe IMT iz Beograda rezultatom 1:3, poluvreme 1:1.Fu...
ZutoCvece