KANTAR NIKOLIĆ: Ja sam žrtva policijske torture, a ne obrnuto

Redakciji Info Vranjskih pismom se obratio ovdašnji, kako se to kaže, kontroverzni biznismen Dejan Nikolić Kantar.

Kao što je poznato, on je, zbog sukoba sa načelnikom policije Igorom Živkovićem ispred PU Vranje najpre bio priveden, a zatim zadržan u pritvoru do 48 sati.

Nikolić je sada nedostupan zakonu, na nepoznatoj je lokaciji, ali i te kako ima šta da kaže o svemu što se dešavalo.

Nikolićevu izjavi za javnost prenosimo celini.

- Pre izvesnog vremena, kada sam krenuo na odeljenje za lične karte, Igor Živković, načelnik Policijske uprave u Vranju, zabranio mi je ulazak u zgradu policije.

On u meni nije video građanina koji koristi usluge Policijske uprave, nije video poreskog obveznika koji zarađuje za njegovu platu, a takođe nije u meni video ni težeg invalida, nego je, iz neobjašnjivih, ali svakako iracionalnih razloga, video osobu koja mu ugrožava sigurnost.

Dobro je što su tri kamere snimile šta se desilo na ulazu u zgradu policije, ali nije dobro što to nije dovoljan dokaz za tužilaštvo i sudiju, pa zato želim da obavestim javnost o tome šta se toga i narednih dana dešavalo.

Kritičnog dana, zbog velike gužve na odeljenju za izdavanje ličnih isprava, što je očigledan dokaz o nedostatku upravljačkih i organizatorskih sposobnosti osobe koja je na čelu institucije, moja supruga sa troje maloletne dece je oko 14 sati otišla u Policijsku upravu da sačeka u redu umesto mene.

Posle dvoipočasovnog čekanja obavestila me je da mogu da dođem i ja sam ubrzo stigao.

Dežurnom policajcu sam objasnio zašto sam došao i on je rekao da je sve u redu i da mogu da odem do odeljenja, ali se tada ispred mene isprečio načelnik Živković i počela je verbalna rasprava između nas dvojice, u kojoj, tako bezobrazno isprovociran, nisam birao reči, jer ionako nemam povoljno mišljenje o njegovom karakteru i njegovim moralnim osobinama.

Neshvatljiva mi je njegova drskost, budući da nisam došao da od policajaca kradem banane, nego da preuzmem ličnu kartu, mada su te banane ipak pokradene, što načelnik zna iz prve ruke, ali shvatam zašto je telefonom pozvao direktora policije.

Bio je prinuđen, jer on nijedan problem nije sposoban da po zakonu i pravilima službe sam reši, nego ih stvara, kao da je samo zbog toga postavljen i plaćen.

Za sve uvrede koje sam uputio trebalo je da me prijavi, ne da naredi hapšenje zbog ugrožavanja sigurnosti, pošto nisam pretio da ću mu fizički nauditi, nego da ću ga prijaviti i podneti dokaze Unutrašnjoj kontroli.

“Neko će i tebe srediti“, rekao sam mu, misleći na službenike tog odeljanja MUP-a.

Njegova gluma da je potresen, da je od mene dobio uplu, kako bi se u narodu reklo, zbog čega se obratio lekaru, gubi na uverljivosti zbog toga što su svi prisutni, i policajci i građani, videli da me podstiče da nastavim kanonadu uvreda, otvoreno verbalno tražeći da nastavim da ga vređam, misleći da ja time sebi otežavam trenutni položaj, kao i kasniju odbranu pred sudom.

Kamere pokazuju da njegovo držanje i govor tela ne ukazuju da je bio u opasnosti, što je i konstatovano pred sudom.

Incident na ulazu u Policijsku upravu inicirao je načelnik Igor Živković, a moja krivica je što sam mu potom uputio nepristojne i uvredljive reči, kojima se on nahranio, koje je jedva dočekao da bi ih proizveo u lažne pretnje, jer mu je važno da me tereti za teže delo, makar tog dela i nema.

Time je postao očigledni lažov, podmukli prevarant i siledžija, jer nastoji da prevari tužilaštvo i sud time što se koristi pritiscima koji su mu dostupni preko poluga moći koje je dobio imenovanjem za načelnika.

Da je lažov uverili su se svi koji su prisustvovali incidentu, koje potom prisiljava da daju izjave koje bi mu koristile.

Kada bi me teretio za ono što sam stvarno počinio, onda bih ja priznao da mu je istina važna.

Izjavljujem da načelnik Živković nema službene razloge da me maltretira, već lične razloge potkrepljene mržnjom i meni nepoznatim frustracijama.

Dodatni problem je što je i pravosuđe podleglo pritiscima u ovom slučaju.

Samo se tako može objasniti postupak sudije Ljiljane Nikolić koja je prihvatila da delo uvrede bude predstavljeno kao pretnja i kao ugrožavanje sigurnosti, iako je u svim svojim prethodnim predmetima presuđivala drukčije.

Poznato mi je da pre godinu dana, u predmetu k. br. 337/19, okrivljenom nije odredila pritvor, kao ni još ranije svom suprugu koji je otvoreno pretio ondašnjem načelniku Policijske uprave, dok meni određuje i bez postojanja dela i dokaza da je počinjeno.

Takođe je ironično obrazloženje u rešenju u kome se tvrdi da bih sa slobode uticao na svedoke policajce, vređajući ih time kao da je reč o labilnim ličnostima ili koruptivnim osobama, a ne o državnim službenicima.

Spreman sam da se u svakom času odazovem bilo kom zvaničnom pozivu, ukoliko dobijem jasna uverenja da ću biti tretiran kao bilo koji drugi građanin, te da moja porodica i ja nećemo biti meta onih koji leče svoje nedostatke i komplekse jasnom zloupotrebom funkcija na kojima se nalaze – piše u izjavi za javnost koju je potpisao Dejan Nikolić Kantar.

SSB

Najnovije vesti

Dr Ljiljana Antić u ilegali!? »

Dr Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra u Vranju, nalazi se u svojevrsnoj SNS ilegali, ističe za portal InfoVr...
ZutoCvece