KAMBERI: Izjave Ane Brnabić su RASISTIČKE

Narativi fašizma, ksenofobije i rasizma postali su svakodnevnica govora najviših srpskih državnih zvaničnika u odnosu na Albance, upozorava Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i predsednik Bujanovca.

Kamberi u razgovoru za Info Vranjske skreće pažnju na poslednju izjavu srpske premijerke Ane Brnabić.

- Srpska premijerka Ana Brnabić javno je i u prisustvu šefa misije EU Sema Fabricija predstavljajući kosovske Albance kao "ljude koji su tek došli iz šume", izrazila rasističke stavove prema jednoj celoj naciji. Njen pristup, zasnovan na srpskim stereotipima o Albancima koji potiču od vremena balkanskih ratova, čiji je cilj bio da se Albanci prikažu kao divljaci kako bi se opravdala okupacija njihove zemlje, nakon povlačenja Osmanskog carstva, pokazuje najbolje da je i sadašnji srpski stav prema Albancima rasistički - ocenjuje Kamberi.

Lider najjače partije Albanaca podseća na još dve skorašnje izjave srpskih zvaničnika - ministra odbrane Aleksandra Vulina i šefa države Aleksandra Vučića.

- Pre nekoliko dana srpski ministar odbrane nazivao je Albance “šiptari” i pokazao da se javno ponosi tom izjavom, dok je srpski predsednik, tokom obraćanja poslanicima u Narodnoj Skupštini, u nekoliko navrata je Albance okvalifikovao kao siledžije i razbojnike - podseća Kamberi.

Naš sagovornik potom ove izjave stavlja u kontekst aktuelnih političkih odnosa u regionu.

- Ovo nije put pomirenja koji bi trebalo slediti u izgradnji novih odnosa između dva naroda, to nije put koji bi trebalo da zastupa država koja je počinila teške zločine protiv čovečnosti na Kosovu. Govor i mentalitet Jovana Cvijića, Vase Čubrillovića i drugih, na kraju krajeva, danas su nesreća za Srbije. Sve tri ove izjave samo govore o Srbiji - jasan je Kamberi.

On dalje kaže da je iluzija o klasnoj i kulturnoj superiornosti Srbije, u izjavama ovih zvaničnika, samo pokazatelj zaostalosti srpskih političkih elita.

- Danas tako pokretati ta pitanja, mislim da oni time vređaju sebe, pa čak ispadaju i smešni. Zato je jasno da ne treba očekivati od Ane Brnabić da se izvini Albancima za ove rasističke kvalifikacije. Očigledno da vaspitanje i obrazovanje nisu na vreme uradili svoje - jedak je na kraju Kamberi.

R. Irić

Komentari

Kakvo spinovanje covece.Znas ti dobro sta je mislila i na koga se odnosila izjava premijerke. Nije ona izjavila da je albanski narod izaso iz sume,nego da su pojedini politicari iz Pristine presvukli uniformu i obukli odela jer su bili komandanti OVK a ta teroristicka organizacija gde je bilo tokom rata nego u sumi.Zamislite da nam nasu drzavu vode komandanti bivse JSO i da ih saljemo na pregovore sa vama.Kakva bi vasa reakcija bila?!

Najnovije vesti

Pao sa motora u Karađorđevoj »

U četvrtak pre podne u ulici Karađorđevoj dogodila se saobraćajna nezgoda sa, nažalost, teškim posledicama.Vozeći svoju...

Ode Neši u direktore!? »

Nenadu Đorđeviću Nešiju, gradskom većniku za sport, predstoji direktorska fotelja u «taze» javnoj ustanovi «Sportski obj...

Smiljče NOVA šefica SNS BOTOVA »

Smilja Antić, nedavno za stalno zaposleni kadar naprednjaka u kabinetu gradonačelnika Milenkovića, preuzela je i "šefova...
ZutoCvece