KAMBERI: Albanija će se zalagati za prava Albanaca u Srbiji

Politički predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe razgovarali su u četvrtak sa zvaničnicima u Albaniji o tome da se njihova matica više angažuje na popravljanju položaja Albanaca u Srbiji.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi u petak je novinarima u Beogradu rekao da su od Albanije tražili da se preko postojećih mehanizama zalaže za veća prava Albanaca u Srbiji i da bi bilo dobro da se i ekonomski uključe kroz investicije u tri opštine na jugu Srbije.

- Albanija će se zalagati za prava Albanaca - rekao je Kamberi novinarime pred sednicu Predsedništva Koordinacionog tela za Bujanovac, Medveđu i Preševo.

On je dodao i da su razgovarali o mogućnosti formiranja fonda za preševsku dolinu u Albaniji, kao i da je potrebno da se stvore mogućnosti da i institucije Kosova mogu da investiraju u te tri opštine, što sada nije moguće.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković rekao je da se to pitanje nepotrebno ponavlja, jer je premijer Albanije Edi Rama prilikom posete Preševu rekao da su Albanci građani Srbije i da svoje probleme moraju da rešavaju sa institucijama Srbije.

Na sednicu Predsedništva Koordinacionog tela nije došao predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, a Stanković je rekao da je on tražio da se sastanak odloži zbog njegovih obaveza u Tirani.

Stanković je rekao da je Arifi u julu takođe tražio odlaganje sednice, da su mu tada izašli u susret, ali da danas nisu mogli.

ASB

Najnovije vesti

ZutoCvece