Kaliope u Vranju

U petak 17. februara u 19 sati, u galeriji Narodnog univerziteta u Vranju direktor Austrijskog kulturnog foruma pri Ambasadi Austrije u Beogradu Johanes Iršik, otvoriće dokumentarnu izložbu “Kaliope Austrija  – žene u društvu, kulturi i nauci“ Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

„Reč je o nastavku saradnje koju smo započeli izložbom Gustav Klimt, a koja je naišla na veliko interesovanje Vranjanaca.

Inače, ova dokumentarna postavka „bavi se životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarkama, glumicama, muzičkim umetnicama i rediteljkama, ukazujući na univerzalnu temu borbe za emancipaciju, sa svim pobedama i porazima koji su uz nju išli i to hronološki od 19. do 21. veka“, izjavila je Info Vranjske, Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta.

Dela Gustava Klimta u Vranju

Autor teksta kataloga koji prati izložbu, Stefan Kucenberger je napisao: „Od čežnje za slobodom u vremenu bidermajera do našeg 21. veka mnogo toga je postignuto.

Ali se, takođe, jasno vidi da istinska jednakost tek treba da se postigne i da zaista mnogo toga tek treba da bude urađeno na tom polju“.

Izložba će biti otvorena do 5. aprila.

S.C.

 

Najnovije vesti

Dinamo bez bodova u Vranju »

Vranjski Dinamo je u 20. kolu Prve lige poražem na svom terenu od ekipe IMT iz Beograda rezultatom 1:3, poluvreme 1:1.Fu...

I posle Bosketa – Sneža »

Snežana Stanković, savetnica poverenika SNS u Surdulici Branislava Veličkovića, krenula je u žestoku kampanju sa ciljem...
ZutoCvece