KAD DRŽAVA GRADI: Prave za 670, a prodaju za 500 evra po kvadratu!

U naredne dve godine država će graditi 8.000 jeftinih stanova za vojnike i policajce, a kako je najavila ministarka Zorana Mihajlović, gradnja 186 stanova u Vranju, koje će raditi firmma iz Turske, počinje već u januaru.

List Danas pak donosi račuunicu da će kvadrat stana koji će stajati 500 evra državu, da ga napravi, koštati čak 677 evra.

Inače, početak izgradnje prvih stanova je najavljivan još na proleće prošle godine, pa zatim u avgustu, pa u novembru, da bi sada dobili novi datum, kraj ovog meseca.

- Cena izgradnje stana određena po metru kvadratnom stana i iznosi najviše 500 evra bez PDV. Kupoprodajnu cenu stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji određuje investitor, odnosno prodavac stana u stambenoj zgradi za kolektivno stanovanje, a koja ne može biti određena u iznosu višem od iznosa propisanog u stavu 1. ovog člana (500 evra prim. nov.) - piše u specijalnom zakonu donetom u maju prošle godine.

U obrazloženju zakona navodi se da će prvoj fazi realizacije biti izgrađeno 1.578 stanova, a vrednost je procenjena na 64,35 miliona evra.

- Ako imamo u vidu da je prosečan stan u Srbiji oko 60 kvadrata, to bi značilo da je cena izgradnje oko 96.000 kvadrata u prvoj fazi oko 670 evra - piše Danas.

Ovo ne samo da odstupa od iznosa utvrđenog zakonom, već i od najava da će stanovi na jugu Srbije koštati 300 do 350 evra koje je u oktobru prošle godine dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko uzmemo maksimalnu zakonom dozvoljenu cenu izgradnje od 500 evra, za ovih oko 96.000 kvadrata bi bilo potrebno oko 48 miliona evra.

U zakonu se navodi da iznos od 64.355.716 evra uključuju i troškove komunalnog opremanja lokacija odnosno izgradnju nedostajuće infrastrukture.

Goran Rodić iz Građevinske komore objašnjava da je proizvodna cena tipskih zgrada do četiri sprata, što znači da nema lifta i bez podzemnih garaža od 400 do 450 evra po kvadratu bruto površine (što uključuje hodnike i zajedničke prostorije).

- Kod stanogradnje najskuplja je lokacija, dok ovde zemljište daje država i to su lokacije za koje tržište nije zainteresovano. U ovom slučaju rekao bih da će se cena gradnje kretati oko 400 do 450 evra po kvadratu. Na to se dodaje oko 20 odsto da se dobije cena po kvadratu stana, što je oko 500 evra. Zarada će na tom poslu biti mala, građevinari će morati da se uklope, ali važno je da operativa radi, jer zemlju iz krize može izvući samo građevinarstvo koje sa sobom vuče veliki broj drugih industrija - objašnjava Rodić.

Inače predviđeno je da zgrade sa jeftinim stanovima imaju po četiri sprata i bez podzemnih etaža, osim u Beogradu i Novom Sadu, gde će biti građene petospratnice i šestospratnice.

Gradnja počinje u Nišu i Vranju jer su ovde već izdate građevinske dozvole i potpisan je ugovor sa izvođačima.

Ministarka Mihajlović je najavila da će do kraja meseca i drugi gradovi završiti izradu tehničke dokumentacije. Predsednik Vučić je jesenas rekao da na rešenje stambenog pitanja čeka 14.169 policajaca, 7.577 pripadnika vojske, 856 zaposlenih u BIA i 1.021 u Ministarstvu odbrane.

Danas, Info Vranjske

Komentari

Sto lupate gluposti? Cena gradnje, npr.u Vranju, ne košta više od 250 do 300 evra po m2. Da nije tako, da li bi investitori prodavali stanove za 600 evra po m2.

CE SI UZMETE PO JEDN STAN GONZE DOGOVORISTE LI SE

Gonze,uzmi si dva komada da ti se nadjev,kucu si kupio sad jos dva stana.Sutra da te smeniv,briga te,ti si odlicno prodje.Sve povlastice si maksimalno iskoristi.

rešenje stamb pitanja za one koji će čuvati režim;a mladi doktori,inzenjeri i naucnici,nek potraze rešenje u inistranstvu

Najnovije vesti

ZutoCvece