JUG Srbije i formiranje vlade: Sitnije, cile, sitnije

U Vranju i u sedam opština Pčinjskog okruga formirana je lokalna vlast, koju uglavnom čine naprednjaci, ali je ipak izvesno da će biti promena nakon formiranja vlade Srbije.

U Vranju i tri opštine u okrugu, u Trgovištu, Bosilegradu i Vladičinom Hanu, naprednjaci su sami formirali vlast.

U Vranju je situacija specifična, jer iako su naprednjaci sami formirali vlast sve odluke i predloge odbornici opozicije (JS, SPS i Desnica) jednoglasno podržavaju, valjda želeći da se na taj način približe vlasti.

Po svemu sudeći jedini koji imaju sigurnu ulaznicu su socijalisti, ali nadu ne gube ni desničari, ali ni Jedinstvena Srbija.

Vlast u Vranju SNS je formirao sa 38 odbornika, a u opoziciji su SPS sa osam, JS sa šest i Desnica sa 13 odbornika.

Zanimlјivo je da u čak tri opštine u ovom okrugu naprednjaci nisu deo vladajuće većine, u Surdulici, Bujanovcu i Preševu i tu se govori o „tektonskim promenama“

U opštini Surdulica tradicionalno vlast čine isklјučivo socijalisti, s tim što su oni na ovim izborima odneli tesnu pobedu, pa imaju svega jednog odbornika više.

Od 35 odbornika, 18 su iz redova socijalista, a 17 su naprednjaci.

U opštini Trgovište vlast čine isklјučivo odbornici Srpske napredne stranke, njih 25.

Lista Vladimir Zaharijev - Aleksandar Vučić u Bosilegradu je osvojila 31 odborničko mesto, dok je jedno pripalo Srpskoj radikalnoj stranci.

Zanimljivo je da je lista u Bosilegradu jedina u Srbiji koja je imala ime lokalnog lidera uz Aleksandra Vučića, jer Zaharijev važi za političku legendu koja nikada ne gubi izbore.

U Vladičinom Hanu lokalni parlament broji 37 odbornika, od toga su 24 iz Srpske napredne stranke i oni su samostalno formirali vlast.

U opoziciji su socijalisti sa tri odbornika, zatim GG Novice Petkovića sa osam odbornika, Ruska stranka i „Metla“ imaju po jednog, a socijalisti tri.

U Bujanovcu je pod pritiscima iz Tirane formirana svealbanska koalicija koju čine četiri albanske partije koje broje ukupno 25 odbornika, dok je u opoziciji ostalo 16 odbornika - SNS ima 10, SPS i GG Stojanča Arsić tri, dve romske partije imaju po jednog odbornika, a u opoziciji je i jedna partija Albanaca.

Ove godine u Preševu nisu održani lokalni izbori, pošto su 2018. održani vanredni nakon kojih je Alternativa za promene sa 15 odbornika, sa još dva odbornika Srpske napredne stranke, formirala vlast.

Trenutno je na sceni kriza vlasti u ovoj opštini s obzirom da je došlo do prekomponovanja, pa su sada Srbi deo opozicije, sa još četiri albanske partije, koje očekuju da budu deo vlasti ali se sednice ne zakazuju.

Zakon kaže da ako se do 27. novembra ne održi sednica Skupštine opštine Preševo, moraju da se raspišu lokalni izbori.

NIV

Najnovije vesti

ZutoCvece