JELENA ILIĆ: Jedite da biste smršali

„Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave u ishrani je ta da ne jedu dovoljno. Ne treba gladovati, već jesti da bi smršali i to pet do šest obroka dnevno. Gladovanjem samo usporavate metabolizam i iscrpljujete sebe a o narušavanju zdravlja da ne govorim. Gladovanjem činite jedan korak napred, tri pozadi, pa sve što skinete, duplo vratite. To je takozvani “jo-jo” efekat. Zato važi pravilo: jedite da bi smršali”.

 Ovako savetuje Jelene Ilić (25), master profesor fizičkog vaspitanja i sporta, kod koje po savete o fizičkim aktivnostima i pravilnoj ishrani dolazi sve više ljudi. Mlada Vranjanka koja živi i radi u Nišu, svojom figurom i načinom života najbolji je primer ispravnosti životne filozofije koju zastupa.

“Za vitku liniju i zdrav zivot najbitnije su tri stvari: budite umereni u jelu i piću, jedite kvalitetne namirnice, krećite se i po mogućstvu vežbajte što vise. Započnite dan zdravim doručkom, u toku dana uzimajte dosta tečnosti, popijte najmanje osam čaša odnosno dva litra vode, kada ste najumorniji odvojite 30 minuta za šetnju. To je najmanje što za svoje zdravlje možete učiniti svakog dana. Takođe, način na koji jedete je veoma važan. Nikada ne treba da jedete u hodu, na brzinu, gledajući televiziju. Jedite opušteno i u miru i dobro žvaćite hranu jer varenje počinje već u ustima. Trebalo bi da imate tri do pet obroka dnevno, što znači da ne zaobilazite užinu. Birajte hranu prirodnog porekla bez mnogo aditiva i drugih hemijskih sastava jer tako čuvate svoju jetru, bubrege i organe za varenje.  Ako znate da ne spadate u osobe koje se mogu kontrolisati pri uzimanju hrane, ne kupujte namirnice bogate mastima i ugljenim hidratima i ne pripremajte više hrane nego što vam je potrebno. Izbegavajte nervozu - stres ometa pravilan proces varenja, Posle obroka budite aktivni, ne idite odmah u krevet i ne uvaljujte se pravo u fotelju, naglašava Jelena.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU VRANjSKIH.

Najnovije vesti

Novi zamah korone na jugu »

Na jugu Srbije u porastu su i broj i procenat novoinficiranih korona virusom, pokazuju poslednji podaci Zavoda za javno...
ZutoCvece