ISTRAŽIVANJE: RTS slika autoritarnog društva

Čak 61 odsto ispitanika jednog istraživanja sa juga Srbije smatra da su građani Niša, Pirota, Prokuplja, Leskovca i Vranja nedovoljno ili potpuno nevidljivi u programu Radio televizije Srbije (RTS).

Broj stanovnika u pet okruga juga Srbije i njihova zastupljenost u programima RTS –a, kao javnog servisa, u velikoj su i nesrazmernoj disproporciji, pokazuje istraživanje „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a“, koje je predstavljeno na tribini u Vranju.

Istovremeno kroz pretplatu od150 dinara, koju plaćaju uz račun za struju, građani juga Srbije javnom servisu obezbeđuju svakog meseca ogromnih 82,5 miliona dinara.

Na ove i druge brojne nelogičnosti ukazuje i publikacija koju je,za potrebe projekta, a na osnovu istraživanja, uradio prof. dr Zoran Jovanović iz Niša.

- Moramo se složiti u činjenici da je RTS lakmus papir ove autoritarne Srbije u kojoj nije reč o uzurpaciji samo javnog servisa već brojnih drugih institucija sistema – rekao je Jovanović.

Pored autor publikacije Zorana Jovanovića, prisutnima su govorili Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju, novinari Nikola Lazić i Vojkan Ristić i Dejan Bajramović, facilitator Saveta Evrope za program romske zajednice.

Učesnici tribine su konstatovali da teme od javnog interesa za građane juga Srbije moraju da budu više zastupljene u sadržajima javnog servisa, a svi skupa da se izborimo za pravo da „istinito, potpuno i blagovremeno budemo obavešteni o pitanjima od javnog značaja“.

Seriju tribina i projekt „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a“, realizuju Media i reform centar iz Niša, u saradnji sa Departmanom za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, uz pomoć Fonda za otvoreno društvo.

A. Petrović

Najnovije vesti

ZutoCvece