ILIĆ: Za demografsko pustošenje juga Srbije kriva aktuelna vlast

Broj stanovnika juga Srbije, u svim opštinama i gradovima, računajući tu i Bujanovac i Preševo, godinama konstantno opada, jer aktuelna vlast u Srbiji nije učinila ništa da zaustavi demografsko pustošenje Pčinjskog okruga sa nesagledivim posledicama za državu i njenu strategiju očuvanja državne teritorije, ocenio je u razgovoru za InfoVranjske Velimir Ilić, predsednik opozicione Nove Srbije, prilikom nedavnog boravka u Vranju.

Ilić najpre navodi ekonomske razloge koji stvaraju «zabrinjavajući nivo odliva stanovništva sa juga zemlje».

- Ova vlast nije definisala položaj velikih sistema, kao što su «Jumko» i «Simpo», dakle, preduzeća koja su na duži rok ekonomski neodrživa i koja nemaju snage da šire proizvodnju i zapošljavaju ljude. Zatim, dovodi strane investitore kojima daje subvencije za svako novo radno mesto, umesto da motivišu domaće preduzetnike poreskim i drugim olakšicama da otvaraju nove kapacitete i otvaraju nova radna mesta - objašnjava Ilić.

Lider Nove Srbije smatra «da Vlada Srbije već godinama ne čini ono što treba u oblasti poljoprivrede ne samo u vranjskom kraju, već i u drugim delovima Srbije, čime umanjuje mogućnosti smanjenja nezaposlenosti i siromaštva».

- Vlada je naduvala cene goriva koje su najveće u ovom regionu Evrope, a neadekvatnom politikom cena u primarnoj raspodeli dohotka dovodi do tragične situacije da cene poljoprivrednih i ostalih primarnih proizvoda budu u makazama cena industrijskih proizvoda, posebno onih neophodnih u poljoprivredi, što utiče na visoke troškove primarne proizvodnje, smanjuje tražnju i dovodi do ekonomske krize i, u krajnjoj liniji, nerentabilnosti poljoprivrede i demografskog pustošenja sela, naročito na jugu zemlje i u njegovim pograničnim područjima - upozorio je Velimir Ilić.

S. Kostić

Komentari

Iz koje kanalizacije je opet izleteo ovaj lik? On, koji je prvi izdao Tadića, zajedno sa Dačićem i Ljajićem? On, koji se vozikao džipovima sa lokalnim mafijašima? On, koji je uživo fizički napadao novinare? On je sada ekonomski stručnjak za Jumko i Simpo? Nama trebaju novi ljudi a ne ovakvi preletači i siledžije!

Ovi bre kraaaadu , ne kraduckaju

Ne mucite vise Yumco i Simpo.Ovako vise ne ide.Pronadjite partnere koji ce uposliti navedene kolektive.

Dizel 175din ,kazna za pojas 10.000 din,a plata u Simpo 17.000din.

Najnovije vesti

ZutoCvece