I vranjski studenti ZAGLAVLJENI u Rusiji

U ime 200 srpskih studenata u Rusiji apelujem na sve nadležne da nam pomognu da se vratimo u Srbiju, jer smo već mesec dana na teškom čekanju u uslovima opasne epidemije COVID-19, a smešteni u neadekvatnim uslovima u studentskom domu, poručio je u dopisu za InfoVranjske Miljan Miljković iz Vranjske Banje, student u Rusiji.

- U studentskom domu gde smo smešteni higijena nije na zavidnom nivou, zajednička su kupatila, toaleti i kuhinja, a u neke domove je ušao virus, pa su zatvoreni, zbog čega želimo da se bezbedno vratimo u Srbiju, ali su svi naši napori do sada bili uzaludni - jada se Miljković.

Ovaj mladi Banjčanin, student u Rusiji, nije zadovoljan odnosom nadležnih državnih organa prema problemu povratka srpskih studenata iz Rusije.

- Već mesec dana smo u kontaktu sa ambasadom Rusije u Moskvi, kažu «rade na tome», ali nas upućuju na Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a iz Ministarstva na Ambasadu u Moskvi!? Zato je ovo naš poslednji apel, jer ni Vlada Srbije nije pokazala spremnost da nam pomogne - navodi Miljković.

Srpski studenti u Rusiji sasvim opravdano strahuju od epidemije korona virusa koja je u punom zamahu u ovoj zemlji.

- U našem zdravstvenom osiguranju nije predviđeno lečenje od korone, pa strahujemo i strepimo čime ćemo platiti lečenje ako se neko inficira - pita Miljković?

Po njegovim rečima, «studenti iz Srbije u Rusiji nisu mogli ranije da se vrate u svoju zemlju»!

- Nismo imali potvrdu u Rusiji da će ispiti biti onlajn, pa niko od nas nije hteo da rizikuje godinu ili da izgubi stipendiju - objašnjava Miljković.

Milan Miljković napominje «da su studenti kupili karte za let Air Srbije, ali da su letovi otkazani»!

- Novac nam još nije vraćen, pa nam obećavaju kasnije letove, dok ruski portali nagoveštavaju da će granice Rusije biti zatvorene do avgusta - strahuje Miljković.

Ovaj Banjčanin na kraju upozorava «da je Republika Srpska za 26. maj obezbedila let za svoje studente, ali za nas iz Srbije nema dovoljno mesta».

Inače, pored Miljkovića, koji u Rusiji studira primnjeno softversko inžinjerstvo, u ovoj grupi studenata je još jedan Vranjanac.

Ipak, Miljković napominje da čitav ovaj proces nije pokrenuo ni iz kakve lične koristi, nego u nadi da tako može pomoći našim studentima da se privremeno vrate kući.

SSB

Najnovije vesti

Veliki požar u centru grada »

U ponedeljak je u centru Vranja u jednoj privatnoj kući izbio ozbiljan požar, saznaju Info Vranjske na licu mesta.Požar...
ZutoCvece