I te kako vidljiva NEVIDLJIVA MAPA VRANJA

Grupa 484 iz Vraanja je u saradnji sa Gimnazijom organizovala dodnevni kulturni hepening „Nevidljive mape Vranja”.

U pitanju je obrazovno-turistički obiilazak grada, sa elementima dramskog performansa - vođenje kroz grad koje su osmislili vranjski srednjoškolci uz podršku tima Grupe 484.

Turistička tura počela je na platou ispred vranjske Gimnazije, a nastavljena kod zgrade nekadašnjeg Amerikanskog doma, zatim bivšeg bazena „Delfin”, Belog mosta, preko Gornje čaršije do „Haremluka”.

U okviru programa predstavljena je i publikacija „Nevidljive mape Vranja - nema laganje”, specifični turistički vodič kroz Vranje iz perspektive srednjoškolaca.

- Vranjski srednjoškolci bavili su se interkulturnim nasleđem svog grada i istraživali ličnosti koje su obogatile kulturni i društveni život ovog grada među kojima su: Franjo Kopš, Helen King, Izabel Emsli Haton, Stana Avramović Karaminga, ali i legende o Belom mostu ili česmi „Đerenki”. „Nevidljive mape” je simbolički naziv za bogastvo koje nastaje iz susreta različitih kultura u svakodnevnom životu jednog grada kroz vreme, a koje neretko ostaje „skriveno” za zvaničnu istoriju - kažu organizatori.

Tokom rada sa srednjoškolcima u pripremi ture sarađivali smo sa Gimnazijom „Bora Stanković” i Ekonomsko-trgovinskom školom, a sve aktivnosti podržala je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru projekta „Izvan poglavlja: Pristup različitostima”.

U okviru dešavanja zaa petak u 12.20 časova predvišena je pozorišna predstava u gradskom autobusu na relaciji „Gornja čaršija - Ćukovac”, u kome će DAH teatar izvesti predstavu „Ne/vidljivi grad”, o interkulturalnom nasleđu Vranja.

Predstava se izvodi u oba pravca, a drugi pravac počinje u 13 časova iz Ćukovca.

SSB

Najnovije vesti

ZutoCvece