I dalje nepoznat uvoznik špijunske opreme iz Vranja

Tri sedmice posle zaplene pošiljke špijunske opreme na graničnom prelazu Šid, namenjene uvozniku iz Vranja, još uvek je nepoznato kome je bila namenjena.

U Upravi carina za portal Vranjskih ne žele da bilo šta dodaju osim onoga što su već saopštili na svom zvaničnom veb sajtu u vezi sa zaplenom ove robe koja se ne sme uvoziti bez odobrenja Ministarstva trgovine, a bila je sakrivena među bižuterijom i nakitom.

- Prekršajni postupak pred nadležnim sudom je u toku, a sve relevantne informacije u vezi sa ovim slučajem već smo dali u saopštenju za medije – rekla je Snežana Kondić iz Grupe za odnose s javnošću Uprave carina.

Zorica Marinković Ilievski, predsednica Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici, nadležnog za područje Šida (grada u čijem je carinskom skladištu tajna pošiljka otkrivena), izjavila je da u evidenciji tog suda ne postoji zaveden takav predmet.

- Jedna je varijanta da je zahtev stigao kod nas, ali da nije došao na red za zavođenje.

Ali, imajući u vidu da je to bilo 30. novembra, onda je moguće da predmet još nismo ni dobili od Carinarnice u Novom Sadu, koja zahteve dostavlja našem prekršajnom sudu. Jer, nekad ih dobijemo dva, tri meseca posle događaja.

Zaključak je u svakom slučaju da prekršajni postupak nije ni počeo, pa ne znamo detalje – kazala je Marinkovićeva.

Carinici u šidskom skladištu, otvarajući lažno deklarisane pakete iz jedne palete namenjene uvozniku u Vranju, pristigle iz smera Hrvatske, pronašli su 30. novembra aparate za ometanje i presretanje frekvencija, auto ometače GPS signala, uređaja i lokatora za praćenje, aparate za otkrivanje prislušnih uređaja, mini kamere skrivene u daljinski upravljač za auto, zakačaljku za garderobu, ručni sat, hemijsku olovku, protivpožarni alarm, naočare policijske palice, elektro šokere (tejzere) sa punjenjem i pratećom opremom.

Vrednost opreme procenjena je na 10.000 dolara.

Najnovije vesti

ZutoCvece