I BEZ KOVAČEVIĆA otvorena 52. "Borina nedelja" (FOTO, VIDEO)

U Vranju je svečano otvrorena 52. „Borina nedelja“, jedna od najznačajnijih i svakako najdugovečnijih književnih manifestacija u Srba.

Otvaranje je prošlo bez ijednog lokalnog političara, a naročito je bilo vidljivo odsustvo sadašnje garniture na vlasti, koja, predvođena gradonačelnikom Milenkovićem, ovakve manifestacije, voljno ili nevoljno, redovno posećuje.

Prošlogodišnji dobitnik „Borine nagrade“, dramski pisac Dušan Kovačević iz opravdanih razloga nije stigao na dešavanje, a njegovo pismo pročitao je Miroslav Cera Mihailović, urednik u Književnoj zajednici „Borisav Stanković“, koja je i organizator „Borine nedelje“.

Na plakatima povodom ovogodišnje manifestacije najavljivan je i nastup glumca Dragana Staankovića, ali ni on se nije pojavio na otvaranju.

Dušan Kovačević je u svom pismu najpre čestitao „Borinu nagradu“ ovogodišnjoj dobitnici Grozdani Olujić, a najveći deo svog pisma posvetio je stanju u srpskoj kulturi, uz zahvalnost Ceri Mihailoviću što i dalje održava „Borinu nedelju“.

- Vidimo se na narednoj „Borinoj nedelji“, ako je bude - završio je Kovačević.

Posle ovakvog otvaranja, svoje književno veče imao je i pesnik Miroslav Maksimović, na večeri nazvanoj „Bori u čast“.

Njegovu izjavu povodom „Borine nedelje“ možete videti i klipu na kraju teksta.

Naredno dešavanje 52. „Borine nedelje“, polaganaje cveća na spomenik Bori Stankoviću odloženo je za jedan dan zbog lošeg vremena, a u subotu uveče biće održano književno veće u Galeriji Narodnog muzeja, pod nazivom „Tri veka srpske književnosti u Rumuniji“.

Na večeri će govoriti istaknuti srpski intelektualci iz Rumunije Stevan Bugarski i Slavomir Gvozdenović.

Najnovije vesti

Zaista važan MEĐUPROSTOR »

U Vranju će u ponedeljak, 21. sepembra, biti održana izložba „Međuprostor“ četiri autorki - Ane Piljić Mitrović, magistr...
ZutoCvece