HUMOR i SATIRA: Vranje visoko transparentno!

Kako tvrdi gradski sajt, Grad Vanje nalazi se na šestom mestu u Srbiji po transparentnosti (otvorenosti svog delovanja), a o istraživanju “Transparentnosti Srbija” pod nazivom "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji".

- Grad Vranje na ovom rangiranju ima indeks 73, na skali od 0 do 100, i nalazi se na šestom mestu. Vranje je ostvarilo solidan rast indeksa u odnosu na 2019. godinu - sa 60 na 73, za 13 poena. Svesni smo i da neki od naših indikatora postavljaju izuzetno visoke standarde i pretpostavljaju ulaganje resursa - stoji u dopisu „Transparentnosti Srbija“, ako je verovati gradskom sajtu.

Možda je ovo i istina, očigledno zavisno od indikatora, ali normalan čovek ne može a da se ne zapita kako li je strašno u ostatku Srbije, kada jedna od njenih najzatvorenijih lokalnih samouprava stoji ovako visoko?

Čini se da su sve tvrdnje o autokratiji u Srbiji blizu istine, jer ako je Vranje dobar primer, onda sloboode i otvorenosti u ovoj zemlji nema ni u promilima.

Podsećamo, na novinaski zahtev Info Vranjskih po dostupnosti informacija od javnog značaja lokalna vlast već dva puta nije uopšte odgovorila, što je, bar po TS, izuzetno transparentno.

Plus što ne odgovaraju drugi činioci lokalne vlasti, kao što su javna preduzeća.

Da se ne govori o činjenici da lokalna samouprava u Vranju nije htela da obelodani, javno na sajtu, ni izborne liste za lokalne izbore, i što je to učinila tek posle intervencije Zaštitnika građana.

U pethodnih godinu dana ni jedan funkcioner lokalne samouprave nije dao nijedan intervju ni izjavu predstanicima medija, nego se zadovoljavaju komuniciranjem sa svojim plaćeničko tajkunskim razglasnim stanicama, koje plaćaju što legalno, što nelegalno, e da bi im one omogućile da zaobiđu javnost.

A javnost je glavni oslonac transparentnosti.

Sam gradonačelnikk Milenković četiri puta je pozvan da da interju za medije, čak su mu poslana i pitanja, i ni jednom nije našao za shodno bar da odbije.

Transparentno, nema šta.

U šta su gedali Nenadić i drugari iz TS nije jasno, ali, ako je zaista Vranje transparentno, i to ono Vranje čiji krizni štab čak ni u doba korone nije održao ni jednu jedinu javnu konferenciju za novinare, onda nešto zaista nije u redu.

Ali, dubinski, ozbiljno, krucijalno, ZAISTA.

SSB

Najnovije vesti

ZutoCvece