HADŽIOMEROVIĆ: Populizam šteti pravosuđu

Omer Hadžiomerović, dugogodišnji sudija krivičar, trenutno u drugostepenom krivičnom odeljenju drugog Apelacionog suda u Beogradu, bio je predavač na četvrtom predavanju u okviru obuke „Praćenje reforme pravosuđa - jug Srbije“.

Tema predavanja bila je nezavisnost sudijske funkcije, a sudija Hadžiomerović je podelio iskustva na početke strukovnih organizovanja sudija, probleme sa kojima su se susretali, u svetlu novopredloženih ustavnih promena u delu izbora sudija i samih uslova sa kojima se celo pravosuđe, a posebno sudije, suočavaju.

Na predavanju se moglo čuti o opasnostima populističkog i negativnog komentarisanja obavljanja sudijske funkcije, i to od strane političara koji ne poznaju funkcionisanje pravosudnog sistema što za posledicu može imati porast nepoverenja građana u sudstvo i pravosuđe.

Problem, u svakom smislu. činii i obeshrabrivanje svake promene i izražavanja sopstvenog mišljenja od strane stručne javnosti i pojedinaca i loša medijska sliku koja se putem nekih medija prenosi o sudijskoj funkciji.

Intervju sa Omerom Hadžiomerović koji je objavljen na portalu "Južne Vesti" prenosimo u celosti.

Zato što političari sudije doživljavaju kao političke protivnike, zato se i bore protiv sudija političkim sredstvima, zato i pokušavaju da ih diskredituju, navodi sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović. Političari ne treba da stvaraju nepoverenje u sudstvo i da pritiskaju pravosuđe, već da snime uzrok problema - a to je loš sistem, napominje Hadžiomerović.

Iskusni sudija govorio je o stanju u pravosuđu u emisiji “15 minuta”, a jedna od tema bilo je i ćutanje sudija u javnosti. Razlog tome Hadžiomerović nalazi u napadima koje sudije dobijaju u tabloidima i u parlamentu.

Zato diskredituju sudiju Majića, zato diskredituju sudijsku organizaciju, to su političke metode borbe, primerene političkom obračunu i političkom svetu, ne i strukovnom udruženju - kaže Hadžiomerović.

Sudija kaže da rad onih koji dele pravdu jeste podložan kritici i da sudstvo nije u najboljem stanju, ali da nisu političari ti koji treba da glume “Robin Huda” i da brane građane od sudija.

Suštinska greška je što se sudstvo shvatalo kao skup sudija, a ne kao jedan sistem u kojem su sudije samo jedan element. Sve slabosti sistema građani vide u sudiji, a niz slabosti proističu iz sistema. Moramo da promenimo sistem, a ne ljude. Problem nije prvenstveno personalne ljude - kaže Hadžiomerović.

On kaže da bi eksperiment u kojem bi srpski sudija bio poslat u Švajcarsku, a Švajcarac u Srbiju, pokazao da bi se i jedan i drugi prilagodili sistemu i zamenili uloge.

Sudija Hadžiomerović bio je u Nišu predavač na “Jačanju kapaciteta za vladavinu prava”, projektu koji realizuju Fondacija za otvoreno društvo i Odbor za ljudska prava.

Odgovore na ostala pitanja, od poslaničkih kritika do toga da li smeju da se komentarišu sudske presude, kao i kada će Srbija dobiti evropsko sudstvo, možete pogledati u emisiji.

Najnovije vesti

ZutoCvece