Grozdani OLUJIĆ nagrada BORISAV STANKOVIĆ

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Borisav Stanković” je Grozdana Olujić, za celokupno delo ali i ovogodišnji roman u izdanju SKZ “Preživeti do sutra”, odlučio je žiri.

Presednik žirija je Miro Lompar, dok su članovi Slađana Jaćimović i Aleksandar B. Laković.

Ovu književnu nagradu decenijama dodeljuje Književna zajednica “Borisav Stanković”, čiji je glavni i odgovorni urednik Miroslav Cera Mihailović i pročitao saopštenje žirija.

- Izuzetno značajno za različita područja srpske književnosti, delo Grozdane Olujić obeležava posebnu tematsku i pripovednu modernizaciju srpske književnosti u šezdesetim godinama XX veka. Olujić demonstrira nov pripovedni postupak, nov koncept oblikovanja likova, dramatične predstave o emancipaciji mladosti u odnosu na zatečene i okamenjene društvene i običajne odnose, lirizaciju proznog izraza koja počiva na životnom tempu gradskog čoveka, pa je otud nervozna i temperamentna, kao i problemske sadržaje životnih iskustava modernog čoveka kaže se u saopštenju žirija.

Prema saopštenju, sva ova svojstva prisutna su i ostvarena na najvišem stepenu u romanu “Preživeti do sutra”.

Neobična sudbina ovog rukopisa, koji je napisan još 1962. godine, ali je ostao neobjavljen preko pola veka, zbog nestandardnog tretmana istorijskih događaja vezanih za Drugi svetski rat, očitovala se i u okolnosti da je on doneo – danas – sasvim svež, originalan, umetnički svrhovit i delotvoran prozni izraz, kaže žiri.

- Smestivši radnju u mitskom mestu njenih porodičnih povesti, u Karanovu, obeleživši napete i nijansirane odnose između članova jedne porodice, koji se prelamaju u dramatičnim okolnostima nemačke okupacije, Grozdana Olujić je opisala dalekosežna pomeranja u čovekovoj duši, od kukavičluka do odlučnosti koja poprima sudbinski karakter, nepromišljene impulse mladalačkih odluka u kojima prepoznajemo znak nadolazeće pogibije, kao i tanane putanje polnih predodređenja, koje se postavljaju kao kontrast u odnosu na visoko postavljenu etiku dužnosti. - kaže se u saopštenju.

U saopštenju žirija koje je potpisao Miro Lompar, ocenjuje se da je Grozdana Olujić dala izuzezno vredan doprinos “kako književnoistorijskoj panorami naše proze tako i savremenom čitalačkom doživljaju”.

Najnovije vesti

Pronađena nestala Vranjanka »

Julijana Zdravković, koja je nestala u Vranju 21. septembra pronađena je u četvrtak, potvrđeno je u vranjskoj policiji....
ZutoCvece