GRBOVIĆ (PSG): Vučić pada najkasnije 2022.

Pavle Grbović novi je predsednik, treći po redu, Pokreta slobodnih građana (PSG).

On je svakako najmlađi akter srpske političke scene i čovek koji bi u budućnosti u srpskoj politici mogao da ima veoma važnu ulogu.

Info Vranjske su razgovarale sa Grbovićem u času kada se on borio sa kronom, deleći tako sudbinu svog vremena.

Drugačiji od kaljuge u kojoj živi, racionalan i odmeren, Grbović bi mogao biti, čini se, svetlo ka kome bi srpska stvarnost mogla da se kreće, ako ne sada, onda u budućnosti svakako.

INFO VRANJSKE: Vi se najmlađi predsednik neke srpske stranke. Kako vi vidite tu činjenicu?

GRBOVIĆ: Srbija se nalazi u takvom stanju da zaista više nije važno da li je neko nov u politici ili je prisutan već dugo, da li je mlad ili star, već da li ima ideju kako oporaviti društvo i u kom pravcu treba da se razvija Srbija. Kao jedan od najaktivnijih članova PSG, a pogotovo zbog krize izazvane lošim izbornim rezultatom, osećao sam obavezu da preuzmem odgovornost za organizaciju i pokušam da je vratim na političku scenu i omogućim da aktivno učestvuje u kreiranju budućnosti.

Šta očekujete od svoje političke karijere, u kom pravcu će se ona razvijati?

- Ne bih voleo da svoju karijeru gradim i produžavam na daljem propadanju Srbije, već imam ambiciju da doprinesem što bržoj promeni režima kako bih se posvetio onome zbog čega sam ušao u politiku, a to je stvaranje. Ne dajem obećanja, ali znam da ako se ikada budem pitao oko kreiranja politike u državi da obrazovanje, kultura i nauka više neće biti ministarstva za potkusurivanje, već aposlutni prioirtet. To su oblasti koje postavljaju temelje države i društva i izgradnjom tih temelja želim da se bavim, koliko god moja karijera trajala.

Vi ste treći po redu predsednik PSG? Da li je protekli period dovoljno vremena za potpuno profilisanje vaše organizacije na političkom nebu Srbije?

- Želimo da gradimo državu koja je pravedni sudija, a ne strog policajac. Državu koja omogućava svu slobodu svakom pojedincu, sve dok time ne ugrožava drugog čoveka, a ne državu koja samo zabranjuje, preti i kažnjava. Želimo da jednim novim pristupom demistifikujemo značenje reči „liberalno“ i da pokažemo da mi nismo „krug dvojke“, da nismo klasa koja je odrođena od naroda, da naša politika nije „izdajnička“ već suštinski patriotska, da ne podržavamo divlji kapitalizam već uređenu tržišnu ekonomiju. Verujem da će politika koja je lišena bilo kakve mržnje i sukoba biti lekovita kako za državu, tako i za sve njene građane.

Da li je učestvovanje na izborima bila greška, ili nije?

- Sa aspekta rezultata jeste, sa aspekta sticanja iskustva i borbe nije. Naša najveća greška je bila neodlučnost, što je rezultiralo promenama odluka, a verujem da su isto tako i neki građani menjali odluku da li će nas podržati. To je verovatno nuspojava mladosti organizacije i onaj bolniji deo procesa sticanja iskustva. Verujem da takve greške više nećemo praviti.

U kakvim ste vi odnosima sa gospodinom Trifunovićem sada, posle svega?

- Odličnim, verovatno i boljim nego pre. Sergej je veoma hrabro ušao u politiku, založio svoje ime i reputaciju za Pokret, pokušao da napravi iskorak, a onda prepustio mesto mlađem kad u tome nije uspeo. Pritom nije otišao niti saplitao tog mlađeg, već ostao da bude na pomoći, bez naročitog nametanja. Verujem da je i njemu prijala ova promena i smatram da je mnogo produktivniji kada je oslobođen pritiska predsednika organizacije i da će iz nove pozicije pružiti mnogo više.

Imate li vi lično podršku pre svega među vašim članstvom, i kakvu vrstu podrške očekujete od građana?

- Imam podršku i osećam dobronamernost članova, čak i kad od nekih od njih dolazi kritika. Od građana ne tražim ništa, već im svi previše traže, već im je verovatno dosta pritisaka koji dolaze sa svih strana, negativne energije i tenzija, pa ne moram i ja da im sednem za vrat. Meni je kao građaninu muka od mesijanskog pristupa političara, pa ni kao političar se neću ponašati na način koji mi kao građaninu ne prija. Znam da imamo sve potrebne „sastojke“ da bismo bili uspešna država, znam da nismo gori od drugih, ali da katastrofalno koristimo svoje resurse, pre svega ljudske. Imam ideje kako to promeniti, ali te ideje zahtevaju podršku građana i strpljenje, jer ništa se neće popraviti samo od sebe nit ićemo se samo jednog jutra probuditi u savršnoj zemlji. Pokret slobodnih građana će te ideje predstaviti građanim i pozvati ih da zajedno radimo na njihovom sprovođenju, a građani će sami proceniti da li su te ideje vredne njihovog angažmana. Ja verujem da jesu.

Kakav je vaš lični, a kakav stranački stav glede saradnje sa drugim vanparlamentarnim strankama?ž

- Suštinska politička saradnja je moguća sa onim organizacijama sa kojima delimo viziju moderne Srbije, Srbije kao ravnopravne i evropski uređene članice EU, Srbije koja je u miru sa sobom i sa drugima i Srbije u kojoj su ljudska prava neprikosnovena. Ne pristajem na mantru koja vlada u delu opozicije da ko nije sa nama, taj je protiv nas. Ne, sasvim sigurno postoje opozicione stranke koje nisu i koje možda neće ni biti sa nama, a koje će svoje delovanje nastaviti u istom pravcu, pravcu rušenja režima. I to je sasvim u redu.

Ima li PSG poseban program za neki deo zemlje, a pre svega za najsiromašniji, jug Srbije?

- Postoji nekoliko preduslova za razvoj svakog dela Srbije: Politička i finansijska decentralizacija koja podrazumeva proširenje ovlašćenja lokalnih samouprava, izgradnja infrastrukture i kadrovska politika. Od svega ovoga do sada je nešto rađeno samo na polju infrastrukture, što nije loše, ali ni dovoljno i to realni život pokazuje. Dobro je kada se u gradu sa mnogo nezaposlenih otvori fabrika koja zapošljava hiljadu ljudi, čak i ako svi primaju minimalac, jer je i to bolje nego da nemaju nikakve prihode, ali nije dobro kad se otvori samo takva fabrika i kad steknemo reputaciju zemlje jeftine i niskokvalifikovane radne snage. Kao Beograđanin verujem u dobrobit decentralizacije, ne zbog toga što to može da donese neke poene u politici, već zato što to ide i u prilog Beogradu čija infrastruktura to više ne može da podnese, koji postaje prenaseljen, izrazito zagađen, bezbednosno i socijalno nestabilan grad. Decentralizacije nije samo dugačka i prazna reč, već ona suštinski označava veru u ljude da su sposobni da bolje organizuju život u svojim mestima nego što bismo to u njihovo ime uradili mi iz Beograda. Ali da bi oni to zaista mogli da urade, moraju da imaju i određena sredstva za rad, zbog čega je finansijska decentralizacija ključna.

Šta građani Vranja mogu očekivati kao vašu političku ponudu za koju se valja boriti?

- U skladu sa prethodnim odgovorom mislim da bi bilo uvredljivo da ja obrazlažem šta građani Vranja mogu očekivati na lokalnom nivou, tim pre što imamo kvalitetne i sposobne predstavnike Pokreta u tom gradu. Kad je reč o republičkom nivou, možete očekivati političku ponudu čiji cilj nije lečenje neizlečivog, već postavljanje novih osnova za politički, privredni, kulturni i socijalni rast Srbije. Ovo vreme političke depresije smo koristili upravo za izradu tih rešenja i od sledeće godine ulazimo u proces pozitivne kampanje i širenja nade da je normalan život moguć baš ovde, baš u Srbiji.

Hoće li Vučić pasti i pre 2022. godine?

- Daću sve od sebe da padne najkasnije 2022.

SSB

BIOGRAFIJA

Grbović je rođen 993. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu.

2012. godine upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao 2016. godine, kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Nakon toga je na istom fakultetu magistrirao.

Dobio je višestruke nagrade za odličan uspeh u svim godinama studija i nagrade na nekoliko takmičenja u pisanju tematskih radova iz pravne struke.

Odluku o pridruživanju Pokretu slobodnih građana doneo je u avgustu 2017. godine nakon predsedničkih izbora 2017. i formiranja Pokreta slobodnih građana.

Unutar pokreta obavljao je funkcije koordinatora medijskog tima, sekretara i člana Izvršnog odbora i sekretara Predsedništva.

Bio je na izbornoj listi Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke i Dragana Đilasa za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda 2018. godine.

Koalicija je završila na drugom mestu i Grbović je izabran za odbornika u Skupštini grada.

Posle lošeg rezultata na parlamentarnim izborima 2020. godine na kojima je Pokret slobodnih građana osvojio samo 1,58% od ukupnog broja glasova, u okviru pokreta su najavljeni novi predsednički izbori, a Grbović je bio jedini kandidat za predsednika i 27. septembra zamenio Sergeja Trifunovića na mestu predsednika Pokreta.

Wikipedia

Komentari

Primetno je da sns odgaja jato jungen generacije koja meni lici na vec vidjeno pred rat u Nemackoj, a za koju se zvalavi hahaha nada hahahaha da ce nastaviti da urusavaju Srbiju u vremenima ispred nas,kada gadova vise ne bude na sceni. E pa nece,imate odgovor drugih,normalnih ljudi. Moraju biti pobedjeni!

Lepi snovi

Zašto lepi snovi? Dogorelo više narodu ovo zlo ne može da trpi. Zvalavi nas zaduzi od 25 do 36 milijardi znači još 16 plus mil.eura i još nas zaduzuje. Napravio 3 policije nekoliko vrsta sudstva kupio parama telekom novine i novinare uništio eps, industriju. Doveo strane investitore i dao im grdne pare, brat mu pokupovao državnu zemlju u Vojvodini i sadi marihuanu, napravio svoju privatnu gardu. Jednom rečju napravio veliki državni aparat neradnika koji su na narodnu grbacu. Gotovje ako ne nema Srbije jer je prodao doveo imigrante dao im kuće i novac. Gotov je.

Zato sto ce opet da pokupuje i pokrade glasove.. Penzioneri ga gledaju kao tita. Ovo je preslo vise granice normale. A i da ode nebitno je.. na njegovo mesto ce da dodje neka njegova marioneta i sve ce da se vrti u krug

A zasto da padne,sta ti nudis mi srpski narod smo veciti gubitnici neznamo da postujemo sebe

A jos ste neki i nepismeni. Ali da.. to je ta glasovna brigada. Neznam nemogu itd itd. 2000 u dzep i nacrtaju vam sta da zaokruzite i gotovo. Obezbedili ste hleba za 20 dana. Ali samo hleba.

Ali ne misle svi isto na glasanje. Neće svi 2000. Ni penzioneri nisu svi za njega. Samo budale. Tu treba neko pošten ali takvih nema. Čim uzmu vlast odmah misle na pljačku.

Nudim I zelim Zemlju bez upliva kriminalaca, kradje, korupcije,rialiti na tv,povratak radnika u fabrike,slobodu medija,zaustavljanje suludog zaduzivanja,bez lazi, slobodu misli, demokratiju,non teletabis vladu,vlast bez brata, nepartijske direktore,strucnjake na svojim pozicijama, kompetentne donosioce odluka, smestaj ludaka u ludnice,iskorenjivanje korupcije,nepotizma,pedofilije,zabranu usvajanja dece pederima,rasvetljavanie vaznih kriminalnih radnji i nekoliko ubistava, smenu znas vec kojih ljudi bre, istragu protoka novca, zelim mir I blagostanje svom narodu. A ti? Jesi za ovo glasao? Ako jesi ovo I ocekivao onda ne razmisljamo isto. Potonucete u sopstvena g.

Kaze zeli zemlju bez kriminalaca. A riba od glavu smrdi. Pogledaj vrh kakav nam je u drzavu. A oces bez kriminalci. Bravo majstore

Haha
Pa to bre nista ne razumes, pa covek to lepo reko sta zeli a to je znaci oostanak ovih a I novih ludaka,zar toliko me mozes da vidis to ??

Gore je napisao zasto da padne. Sta ti nudis. Mislim ds je ovom recenicom sve rekao

Svaka cast za Pavla Grbica,ali je problem,koliko ljudi u Srbiji su culi za njega,u kojoj tv emisiji su ga zvali da gostuje,gde je mogao da iznese svoj program?

Svaka cast za Pavla Grbovica,ali je problem,koliko ljudi u Srbiji su culi za njega,u kojoj tv emisiji su ga zvali da gostuje,gde je mogao da iznese svoj program?

Nemoj tako zlato.Pa kako cemo do tad da prezivimo?Nikako gotovi smo.

Najnovije vesti

ZutoCvece