Grad Vranje OPROSTIO "Jumku" milijardu dinara!

Grad Vranje je konverzijom svojih potraživanja prema "Jumku" u "trajni ulog u kapitalu" ove fabrike praktično oprostio ovoj kompaniji njena dugovanja prema lokalnoj samoupravi u iznosu od 1.053.120.793 dinara ili skoro 90 miliona evra.

Gradsko veće je usvojilo odluku o konverziji potraživanja Grada prema "Jumku" polazeći od zaključka Vlade Srbije da državni poverioci prema preduzećima za koje je usvojen Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), a među njima je i "Jumko", svoja potraživanja konvertuju u trajni ulog u kapitalu tih firmi, budućih subjekta privatizacije.

Vlada Srbije je, dakle, "usmerila" lokalne samouprave da ne konvertuju svoja potraživanja prema preduzećima, uglavnom u većinskom državnom vlasništvu, u vlasništvo nad delom imovine, već u trajan ulog u kapital firmi, a u cilju zaštite većih državnih preduzeća gubitaša od ulaska u realne tržišnu ekonomiju.

Grad Vranje nije dobio ništa od “trajnog uloga u kapital "Jumka“, a da su njegova potraživanja konvertovana u vlasništvo nad delom imovine, lokalna smaouprava bi svoj deo mogla da proda na tržištu i tako naplati svoja potraživanja prema "Jumku".

Ovako je država, u iznuđenom sadejstvu sa gradovima i opštinama, de fakto sprečila lokalne samouprave da naplate svoja potraživanja od većih državnih preduzeća gubitaša.

U konkretnom slučaju Grad ostaje bez mogućnosti da bude vlasnik po osnovi svojih potraživanja dela "Jumka", nekog pogona ili fudbalskog stadiona, bazena...

Podsećamo, Grad Vranje je na isti način oprostio svoja potraživanja i "Simpu", najpre u vreme vladavine SPS, kada je oprostio fabrici nameštaja potraživanja od dve milijarde dinara, konvertujući ih u trajan ulog u kapitalu firme, a zatim i u julu 2018. godine, kada je "Simpu" naprednjačka gradska vlast oprostila po istom principu još 155 miliona dinara.

Nije slučajno Zoran Antić, nekadašnji gradonačelnik Vranja i lider vranjskih socijalista, u decembru 2016. godine, kao opozicija u Vranju hrabro zaključio „da su „Simpo“ i „Jumko“ upropastli gradske finansije!

S. Kostić

Ovaj tekst je emitovan uz pomoć i podršku European Endowment for Democracy (EED). Donator ne snosi odgovornost za mišljenja i stavove iznete u ovom tekstu.

Komentari

Grad i da prašta ali komrad nema prava a oprostio je. Pri tom za to niko ne odgovara. Zbog toga i sličnih radnji komrad polako tone i grca jer nema para. Ima li zakona u ovoj zemlji i za koga važi?

Komrad oprašta u više navrata i to milione niko ništa ne pita ovi iz jumca se bogate, radnici na minimalca, direktor pijanci, Komrad grca, zakona ima svakojake vrste ali se ništa ne poštuje, samo zakon SNS-a

Šta se čekalo da se nagomila toliki dug.Trebalo je to rešavati mnogo ranije.Onda se ne treba čuditi svakodnevnim poskupljenjima i inflaciji.Ali uvek je nekome nešto odgovaralo u JUMKU u dužem vremenskom periodu.

Ko, u čije ime? Sa kojim pravom oprašta dugove firmi, koju su isti ti doveli do propasti, jer tamo rade botovi i stranački ljudi, koji pritom ništa ne privređuju. Običnim ljudima ne opraštate ni dinar, nego još šaljete izvršitelje da otimaju. Jadan je ovaj narod sa ovom bandom lopovskom. Milenkoviću sve si uništio!!!

I treba. Jumco je gradska firma. Problem ne Jumka neko u Jumku su kadrovi naprednjaka koji mesecno yarade do 1000 evrica u raznim odborima direktora. Od bivšeg Generala Lubure do raznih bivših rukovodilaca zemljoradnickih zadruga. Ej srbijo šop te gazi

TU SE NAFATIRASE SVI DIREKTORI I SEFOVI KAKVE SU TO LJIGOTINE OD LJUDI BRANISLAV POLA OD TOGA NEMA POJMA. LAZU GA KUVARICE. SLOBODAN ON SE IZGUBIJA U MAGLU OTIMANJA. STOJKOVIC JE KRALJ LUBURU NE DIRAJTE. OVIJA SITNI NE MOZ GI NARANIMO I IZNAPOJIMO

KANCER SE NE LEČI KONVERZIJOM. PLAN RADA,RAD ,RED,DISCIPLINA,POŠTENJE SVE SU TO MISAONE REČI ZA RANUTOVCANINA.VRANJE JE ŽRTVOVANO OVIM RESENJEM BUDŽET SE NE PUNI.ČAK I VODOVOD PLAĆA PDV ZA UZROSENU JUMKOVU VODU

Yumco sad sluzi za pljackanje dok se ne privatizuje. Jedino Lubura ne pljacka.

Najnovije vesti

ZutoCvece